Volební billboard ANO - ilustrační snímek

Volební billboard ANO - ilustrační snímek Zdroj: Twitter

Babiš si voliče nekupuje. Nekandiduje přece. Proto je na volebních plakátech

Jedu do práce a před očima se mi vynoří obří portrét Andreje Babiše a středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové. Billboard pro volby do krajských zastupitelstev. Hned si vzpomenu na premiérovo ostré ohrazení při obhajobě pětitisícového vánočního příspěvku pro důchodce: „S volbami to nemá nic společného, my dva (myšleno on a vicepremiér Hamáček) nikam nekandidujeme.“ Jistě, proto oba (bílá košile Babiš i červený svetr Hamáček) na nás hledí ze stranických volebních plakátů.

Andrej Babiš, aby to bylo úplně jasné úplně všem, posléze ještě v čauliďáckém vzkazu doplnil, že důchodci mu fandí, neb je jedním z nich, zato „Kalousek a ODS důchodce nesnáší“. Tak teď už by mělo být zřejmé i největšímu prosťáčkovi, kdo je tady hodný a kdo zlý.

Podpora nekandidujícího Babiše kandidující Jermanové je samozřejmě obzvlášť pochopitelná. Tahle politička je dlouhodobě slabinou hnutí ANO kvůli svým papalášským manýrám. Bez šéfova štítu se neobejde. A slibuje-li vyobrazená s Babišem po boku na jiném plakátku: „Testy na covid pro seniory zdarma ZAJISTÍME,“ oslovení senioři jistě pochopí, že jim je ZAJISTÍ mocný Babiš, bude-li chtít, nikoli (ne)mocná Jermanová.

Krajské volby 2020 v Jihočeském kraji >>>

Vše je koneckonců standardní politika, běžná volební kampaň: šéfové stran sice zrovna teď nekandidují, ale svým známým jménem propagují značku, podporují méně proslulé či méně populární kandidáty. Rovněž finanční přilepšení vybraným skupinám k běžné politické výbavě patří. Jen by občan nadaný volebním právem uvítal, kdyby pan premiér neurážel jeho inteligenci rozhořčenou výhradou, že přece s volbami nemá nějaký finanční bonus ohlášený před volbami nic společného, neb on sám ve volbách nekandiduje.