Premiér Andrej Babiš (ANO) dostal druhu dávku vakcíny proti covidu (24.1.2021)

Premiér Andrej Babiš (ANO) dostal druhu dávku vakcíny proti covidu (24.1.2021) Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Průzkum Reflexu: Které strany chtějí bezplatné testy, kdo chce uznávat protilátky a jak vidí povinné očkování

Jedním z důležitých témat, která můžou ovlivnit voliče při říjnovém výběru stran do Poslanecké sněmovny, je bezpochyby i jejich přístup k řešení koronavirové krize. Reflex proto oslovil všechny strany, jejichž kandidáti mají podle dlouhodobých průzkumů reálnou šanci zasednout do poslaneckých lavic, a položil jim tři otázky, které se ohledně koronaviru aktuálně řeší nejvíc.

Má být očkování proti koronaviru povinné, nebo dobrovolné? Mají si lidé, kteří se očkovat nechtějí, hradit testy sami, nebo je mají mít nadále zadarmo? A mají být protilátky získané proděláním nemoci i po 180 dnech uznávány jako doklad o bezinfekčnosti, podobně jako je za něj považováno očkování či negativní test? V odpovědích lze najít zcela nebývalou shodu u všech opozičních sněmovních stran. Odlišný postoj zaujímá de facto jen vládní ČSSD a Babišovo hnutí ANO (to sice na anketní otázky ani po urgencích neodpovědělo, ale jeho postoje jsou jasně patrné z toho, co reálně prosazuje). Bez odpovědí nechala dotazy také Přísaha – zde těžko říci, zda strana bývalých policistů v čele s Robertem Šlachtou nemá na věc žádný názor, nebo si ho chce raději nechat pro sebe.

ANKETA

1) Pokud by vaše strana obsadila po volbách resort zdravotnictví, prosazovala by povinné očkování proti covidu-19, případně od jakého věku?

SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL)
Očkování musí být dobrovolné. To je zásadní princip, ze kterého koalice SPOLU nebude ustupovat.

Piráti a STAN
Ne, naopak se dlouhodobě zasazujeme o dobrovolnost očkování. Rozumíme tomu, že se „tvrdý“ mandatorní přístup může jevit jako efektivní, v realitě už to tak ale není. Stačí se podívat na země, kde tento přístup zvolili. Míra proočkovanosti je zde zpravidla zcela srovnatelná se státy s dobrovolným přístupem, nevidíme tak žádný důvod volit cestu jako Turkmenistán nebo Saúdská Arábie.

ČSSD
Kdyby tato situace nastala, prosazovali bychom jednání o možnosti povinného očkování jen u různorodých skupin vystavených extrémnímu riziku. Část populace plošné povinné očkování odmítá a nemá cenu jít do zbytečného střetu, když se nechce nechat přesvědčit.

KSČM
Povinnost očkovat proti covidu-19 neprosazujeme. Dáváme přednost vysvětlování nezbytnosti této vakcinace na základě argumentů skutečných odborníků a vědeckých poznatků.

SPD
Odmítáme povinné očkování. Vše musí být výhradně na základě dobrovolnosti a nikdo nesmí být diskriminován. To se týká všech věkových skupin.

ANO
Strana na anketu neodpověděla. Premiér Andrej Babiš nicméně před pár dny prohlásil, že tato vláda povinné očkování nezavede. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch doplnil, že možná někdy v budoucnu.

Přísaha
Strana na anketu neodpověděla, přestože si vyžádala na dodání odpovědí o den delší čas, než měli všichni ostatní, a Reflex jí vyhověl.

2) Měl by podle vaší strany stát přestat hradit testy na covid-19 (s výjimkou těch indikovaných lékařem)?

SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL)
Za předpokladu, že ministerstvo zdravotnictví bude vydávat jakékoliv nařízení, že se někdo musí testovat, pak tento test musí být hrazený. Není možné, aby na jedné straně ministerstvo vydalo nařízení, že se někdo musí testovat, a na druhé straně řeklo, že se tento test nebude hradit.

Piráti a STAN
Ne. Přestat hradit preventivní testy s koncem letních prázdnin považujeme za značný hazard, zcela nás to oslepí z hlediska přehledu o epidemiologické situaci a povede k paradoxní vyšší míře nedodržování opatření. O zrušení hrazených preventivních testů se dá do budoucna uvažovat, ale v méně rizikové situaci.

ČSSD
Stát nabídl očkování zdarma, každý se mohl rozhodnout, a tudíž testy na covid-19 by ze zdravotního pojištění měly být hrazeny jen ze zdravotních indikací. Pro ostatní účely, nebude-li to zájem státu při případné další vlně, by je hradit neměl.

KSČM
Při nepovinném očkování, faktu, že zatím nebyla vytvořena dostatečná kolektivní imunita, a také vzhledem k tomu, že přibývají nové mutace viru, je nutné zachovat hrazení testů z veřejných finančních prostředků. Mělo by však jít o vyhrazené finance ze státního rozpočtu, nikoliv z veřejného zdravotního pojištění.

SPD
Nikoliv. Pokud stát něco nařídí, v tomto případě testy, musí je hradit např. prostřednictvím zdravotního pojištění.

ANO
Strana na anketu neodpověděla. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ale už dříve oznámil, že od září si lidé budou muset testy platit sami.

Přísaha
Strana na anketu neodpověděla, přestože si vyžádala na dodání odpovědí o den delší čas, než měli všichni ostatní, a Reflex jí vyhověl.

3) Pokud by vaše strana obsadila po volbách resort zdravotnictví, prosazovala by, aby protilátky získané proděláním covidu-19 byly i po uplynutí 180 dnů považovány za doklad bezinfekčnosti?

SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL)
AntiCovid tým koalice SPOLU jako jeden z prvních poukazoval na fakt, že stát neuznává jako ekvivalent testů či očkování také dostatečné hodnoty protilátek prokázané testem. Tato praxe by se měla změnit a dostatečná hladina protilátek by měla být dostačujícím důkazem bezinfekčnosti jednotlivce. Změnu navrhl v podobě pozměňovacího návrhu k zákonu o ochraně veřejného zdraví člen AntiCovid týmu a poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský už začátkem července.

Piráti a STAN
Ano. Ministerstvo zdravotnictví od nás dostalo zcela návodnou interpelaci, jak by se dalo uznávání protilátek implementovat do praxe, a to již na konci května tohoto roku. Šlo v podstatě o stejný přístup, který později zavedlo do praxe sousední Rakousko. Současný stav považujeme na diskriminační, ministerstvo ani vláda nepředkládají validní argumenty, proč to není možné. Zdá se, že a priori odmítají jakékoliv konstruktivní návrhy opozice, respektive je přijímají až se značným zpožděním, což už jsme v minulosti několikrát zažili.

ČSSD
Protilátky hovoří o reakci organismu na infekci, nehovoří nic o tom, zda jste infekční, či nikoliv. Nemohou tedy být podle nás dokladem bezinfekčnosti.

KSČM
Pro vypořádání s epidemií covidu-19 je nutné využít všechny dostupné prostředky. Pokračujícím problémem je ovšem nejednoznačnost vyjádření odborníků, podle kterých by se ministerstvo zdravotnictví mělo řídit při svém rozhodování. To se týká i problematiky protilátek. 

SPD
Ano, protilátky by měly být uznávány stejně jako doklad o prodělaném očkování. O zajištění bezinfekčnosti se totiž na 100 procent nedá hovořit ani u jedné varianty.

ANO
Strana na anketu neodpověděla. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nicméně uznávání protilátek dlouhodobě odmítá. V tom se neshodne s premiérem Babišem, ovšem doposud se mu daří svůj negativní postoj udržet.

Přísaha
Strana na anketu neodpověděla, přestože si vyžádala na dodání odpovědí o den delší čas, než měli všichni ostatní, a Reflex jí vyhověl.

Video placeholde
Andrej Babiš vs. očkování - vybrané výroky premiéra z posledního půl roku • Reflex.cz