David Smoljak porazil ve druhém kole kandidáta ODS Jana Jarolíma

David Smoljak porazil ve druhém kole kandidáta ODS Jana Jarolíma Zdroj: ČTK

Nejsilnějším klubem v Senátu bude STAN. V doplňovacích volbách porazil Smoljak kandidáta ODS

Po sečtení všech hlasů ve volebním obvodu Praha 9 vyhrál s téměř dvacetiprocentním náskokem kandidát hnutí STAN David Smoljak. Získal 59,5 procenta hlasů a porazil ve druhém kole doplňovacích voleb Jana Jarolíma, místního starostu, kterého do boje o Senát vyslala ODS. Syn známého režiséra a cimrmanologa nahradí dosavadní senátorku za ANO Zuzanu Baudyšovou, která rezignovala ze zdravotních důvodů.

Díky Smoljakovi a doplňovacím sentáním volbám získá klub STAN devatenáctého člena. Tím na druhé příčce nechá ODS s 18 senátory. K druhému kolu volby přitom přišlo jen 11,45 procenta voličů.

Smoljakovi je 60 let a v senátních volbách byl zvolen jen do října příštího roku, kdy v tomto obvodu končí řádné volební období.

David Smoljak – profil

- Scenárista a publicista, od loňského roku radní městské části Praha - Vinoř. Nejstarší syn Ladislava Smoljaka, režiséra a zakladatele Divadla Járy Cimrmana. Jako jeden z autorů stál například za vznikem "nekonečného" televizního seriálu Ulice, který vysílá televize Nova, podílel se také na sitcomu Comeback. Loni měl premiéru jeho půlhodinový dokument Cimrman dobývá Ameriku! o inscenaci jedné z her v USA anglickým souborem.

- Pražský rodák (narozen 8. února 1959) vystudoval scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU, poté pracoval v televizi, po roce 1990 působil jako novinář, mimo jiné v týdeníku Reflex.

  • Po vzniku televize Nova v ní Smoljak působil tři roky jako dramaturg, v roce 1996 přešel do televize Prima, kde se vypracoval na šéfredaktora zábavy. Krátce po přelomu století odešel "na volnou nohu", věnoval se publicistice i psaní scénářů, podílel se například na dokumentárním cyklu Hudební toulky s Ladislavem Smoljakem.

Senátní volby 2020: Přehledný návod aneb vše, co potřebujete vědět >>>

- Jako publicista se David Smoljak často vyjadřoval k politice nebo médiím, patří k výrazným zastáncům nezávislosti médií veřejné služby, nyní jako koordinátor sdružení Svobodu médiím!

- Aktivně se do politiky zapojil v roce 2010, kdy kandidoval v komunálních volbách ve Vinoři, do zastupitelstva se ale dostal až o čtyři roky později. Loni se stal radním pro územní rozvoj a životní prostředí.

- Za STAN se na podzim 2017 neúspěšně ucházel také o poslanecký mandát, loni neuspěl v komunálních volbách v Praze.

- Je ženatý, má dvě děti. Objevil se v drobných rolích v několika filmech svého otce.

- S mladším bratrem Filipem vede spor o dědická práva na hry, které napsali jeho otec Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák.