Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: čtk

Cimrman na Hradě: Zeman při vyznamenáních nemluvil o politice, představil se téměř jako vědec

Jára Cimrman byl univerzální český génius. Sice fiktivní, ale na to se historie ptát nebude. Neexistoval v podstatě obor, ve kterém by nevynikal. Novodobý Cimrman je teď na Pražském hradě. Také všemu rozumí a všechno umí. Prezident Miloš Zeman totiž v sobotu večer při předávání státních vyznamenání ve svém projevu šermoval názvy různých knih a sám sebe pasoval do role někdejšího badatele. Kdyby to šlo, snad by si i sám udělil vyznamenání.

Zeman se tentokráte úplně vyhnul jakémukoli komentáři o české politice, i když jsme pouze týden po volbách do Poslanecké sněmovny. Neřekl v tomto směru vůbec nic a ani nic nenaznačil. Z obvyklých výpadů nevynechal pouze narážky na novináře, i když nijak neperlil ani v tomto směru. Držel se prostě zpátky a je to vlastně v pořádku.

Přestože Miloš Zeman stojí před další volbou prezidenta, ani slůvkem nedal najevo, že by mohl případně ve funkci skončit, projev proto nepojal ničím jako jakési loučení. Zřejmě vůbec v podobnou eventualitou nepočítá.

Projev měl ale dobře poslouchat kandidát na prezidenta Jiří Drahoš, bývalý šéf Akademie věd. Občané po Zemanově projevu už vědí, že také náš současný prezident se v minulosti věnoval vědeckému bádání. Sice nic neobjevil a nijak v tom nikam nepokročil, ale veřejnost (především jeho potenciální voliči) by z toho mohli usoudit, že s Drahošem jsou si i v tomto rovni. Nejsou, ale to přece v kampani, která už je k lednovým volbám vedena, nikoho netrápí.

Miloš Zeman ve svém projevu při předávání vyznamenání letos nijak nepřekvapil, nezaujal a byl střídmý. Protože politiku zcela vynechal, utvrdit jsme se mohli pouze v jednom – hlavě státu pořád ubývají fyzické síly. Bylo to zřetelné i z toho, jak celý obřad probíhal a jak byl organizován. Jenže výkon funkce prezidenta je někdy náročný a na to by v lednu voliči měli také myslet.