Jiří Čunek byl zvolen senátorem v prvním kole voleb

Jiří Čunek byl zvolen senátorem v prvním kole voleb Zdroj: ČTK

12 senátorů, kteří byli zvoleni již v prvním kole voleb. Teď k nim patří i Čunek a Drahoš

Mimořádný kousek se povedl Jiřímu Drahošovi a Jiřímu Čunkovi, když vyhráli už v prvním kole voleb do Senátu. Za celou dobu existence horní komory českého parlamentu, tedy od roku 1996, je totiž takových lidí pouze dvanáct. Kdo to je? Většinou významní regionální politici, ale i televizní magnát či někdejší majitel známé cestovní kanceláře. Zajímavé je, že dvakrát se tak už stalo v obvodu Praha 4 a že mezi těmito vítězi je jediná žena.

Pokud jde o rekordní zisk v prvním kole senátních voleb, těžko bude překonán výsledek nestraníka Václava Fischera z doplňovacích voleb v srpnu 1999. Majitel známé cestovní kanceláře byl tehdy celebritou, protože po revoluci naučil Čechy západnímu způsobu cestování. Získal v obvodu Praha 1 hned v prvním kole 71,24 procenta. Jeho působení v Senátu bylo ale tristní, protože se tam ocitl jako „kůl v plotě“. Neslavně nakonec dopadla i kariéra v jeho cestovce.

Dalším rekordem je vítězství hned čtyř kandidátů v prvním kole ve vůbec prvních senátních volbách v roce 1996. Tehdy se to podařilo někdejšímu primátorovi hlavního města Milanu Kondrovi (ODS, obvod Praha 10, zisk 50,84 procenta), náměstkovi ministra vnitra Vladimíru Zemanovi (ODS, obvod Praha 2 a zisk 53,79 procenta), tehdejšími primátorovi metropole Janu Koukalovi (ODS, obvod Praha 6, dosáhl na 54,13 procenta) a lidovci Janu Zahradníčkovi v Brně, který získal 50,06 procenta hlasů.

Pak uspěl na Praze 4 bývalý ministr zahraničí Josef Zieleniec, který kandidoval jako nestraník za uskupení 4Koalice a dostal v roce 2000 v prvním kole 52,11 procenta.

Železný i Dernerová, Čunek i Drahoš

O dva roky později vyhrál v obvodu Znojmo kontroverzní ředitel televize Nova Vladimír Železný, který jako nestraník za Nezávislé získal 50,82 procenta hlasů.

Podobný kousek předvedl v roce 2004 i občanský demokrat a populární primátor Plzně Jiří Šneberger. Ten dostal v prvním kolem 50,52 procenta.

Jako jedinému člověku, který kandidoval za ČSSD (i když jako nestraník) se pak podařilo vyhrát v prvním kole senátních voleb v Karviné před deseti lety lékaři Radku Sušilovi. Ten tehdy přesvědčil 53,34 procent voličů.

Jedinou ženou mezi senátní elitní dvanáctkou je pak lékařka a velmi aktivní senátorka Alena Dernerová, která jako nestranička za uskupení SD-SN vyhrála v Mostě v opakovaných volbách v lednu minulého roku s 54,90 procenty, což byl skvělý výsledek. Vlastně v prvním kole vůbec druhý nejlepší v celé historii Senátu České republiky.

A teď se do pouhého tuctu senátních vítězů v prvním kole dostali bývalý šéf Akademie věd a prezidentský kandidát Jiří Drahoš (nestraník za koalici lidovců, Zelených, TOP 09 a STAN, obvod Praha 4 a zisk 52,65 procenta) a známý lidovecký politik, hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek (obvod Vsetín, 51,59 procenta).

Takže za 22 let existence Senátu dokázalo vyhrát hned v prvním kole z tisíců kandidátů pouze 12 lidí. Ostatní museli bojovat ve druhém kole.