Lucie Schejbalová alias Sejroška, lídr hnutí ANO, vytrollíme europarlament

Lucie Schejbalová alias Sejroška, lídr hnutí ANO, vytrollíme europarlament Zdroj: Facebook

Eurovolby: Recesistické hnutí ANO, vytrollíme europarlament dostane od státu přes milion korun

Výsledky voleb do Evropského parlamentu v Česku přinesly několik překvapení. Možná vůbec největší je debakl ČSSD, která se do Europarlamentu vůbec nedostala. Kromě jiného jí to opět zkomplikuje finanční situaci. Socialisté přiznávají výdaje na kampaň kolem 11 milionů, takzvaný příspěvek na úhradu volebních nákladů ale za jejich necelá 4 procenta získaných hlasů bude činit ani ne 3 miliony.

Stát přispívá ve volbách stranám, které překročí hranici jednoho procenta hlasů. Byznys počinem se tak tyto volby stanou pro recesistické hnutí ANO, vytrollíme europarlament, které získalo 1,56 procenta a státní příspěvek v jeho případě bude činit více než jeden milion korun.

Nejvíc obdrží vítězné ANO, které shrábne přes 15 milionů korun. ODS a Piráti kolem 10 milionů – vzhledem k deklarovaným nákladům na kampaň to budou jediné strany, které si finančně polepší.

Strany, které překročí kritickou jednoprocentní hranici dostávají za každý získaný hlas 30 korun. Na finanční kompenzace od státu se podívejte do tabulky.

Eurovolby 2019: Příspěvek na úhradu volebních nákladůEurovolby 2019: Příspěvek na úhradu volebních nákladů | Miroslav Cvrček