Na Babiše si posvítí ministerstvo financí, výzva k sázce mohla porušit zákon. Kritikou nešetří ani Fiala v Blesku

Na Babiše si posvítí ministerstvo financí, výzva k sázce mohla porušit zákon. Kritikou nešetří ani Fiala v Blesku Zdroj: Archiv Blesku

Šli jsme do ohromného rizika. Kdyby vyhrál Babiš, prodělali bychom 380 milionů korun

České prezidentské volby mají pikantní dohru, která může skončit i u soudu. Před jejich 2. kolem totiž Andrej Babiš na Twitteru apeloval na své příznivce, aby si na něj v kurzu 1:12 vsadili u sázkové společnosti Fortuna a svůj vklad tím  zajímavě zhodnotili. Po Babišově porážce však tito tipéři své sázky prohráli a někteří se začali domáhat jejich vrácení. Jak celou záležitost vnímá společnost Fortuna, která se bez vlastního přičinění stala jedním z hlavních aktérů celé kauzy, a jak hodnotí prezidentské volby jako celek, odpovídal v rozhovoru pro web Reflex.cz mluvčí společnosti Petr Šrain.

Kolik vaše společnost přijala celkem peněz za sázky na prezidentskou volbu? Vydělali jste na ní, nebo byli úspěšnější sázející?

Celkově jsme v Česku přijali vklady za 230 milionů korun. Zájem byl opravdu mimořádný, je to více než dvojnásobek proti roku 2018. Z pohledu bilance to byl tak trochu vabank. Díky výhře Petra Pavla jsme z protočeného objemu sázek do naší tržby nakonec překlopili zhruba 35 milionů korun. V případě výhry Andreje Babiše bychom ale končili v mínusu 380 milionů korun. Takže jsme šli do ohromného podnikatelského rizika.

Na koho sázející u vaší společnosti nejvíce sázeli?

Kursy na tyto volby jsme vypsali hned, jak skončily volby minulé. Babiš byl v nabídce hned od začátku, hodně se o něm spekulovalo. Na Pavla měl náskok necelé dva roky, přesto z pohledu preferencí sázkařů dominoval právě Petr Pavel. V porovnání s Babišem byly nakonec vklady rozloženy v poměru 2:1 ve prospěch generála Pavla. Na trhu byla ale Fortuna s touto preferencí jediná, u ostatních firem se více sázelo na Babiše.

Čím si vysvětlujete, že o letošní prezidentskou volbu byl takový zájem?

Dlouhodobě pozorujeme, že zájem o společenské a hlavně politické sázky roste, viděli jsme to už na posledních parlamentních a prezidentských volbách, nejenom v Česku, ale třeba i v Americe. Že volby potáhnou, nás tedy nepřekvapilo. Celá republika v podstatě neřešila nic jiného. Kampaň byla hodně intenzivní, před prvním kolem jsme i na vývoji kursu mohli pozorovat zajímavé zvraty. To všechno dělá sázky na volby tak atraktivní. Na příštího prezidenta navíc nesází jen klasičtí sázkaři, ale přijdou i ti sváteční, kteří si chtějí podat tiket na svého favorita. A v neposlední řadě volby přitáhnou i specialisty a profesionální sázkaře, kteří se na politiku zaměřují.

Den před druhou volbou vyzval Andrej Babiš své příznivce k tomu, aby si na něj u vaší společnosti vsadili tisícovku a vyhráli tak 12 tisíc korun. Lze z přijatých sázek přesněji specifikovat, kolik lidí Babiše skutečně „poslechlo“?

Je potřeba se na tu situaci podívat v kontextu. Ve čtvrtek a v pátek byl zájem vůbec nejvyšší a i s ohledem na průběh prvního kola jsme s tím počítali. Konečně to, že zájem graduje s blížící se akcí, je normální i u sázek na sport. Kurs na Pavla byl 1,06:1, což pro sázkaře není úplně terno. Babiš měl kurs 12:1, což si ti, kteří si dokázali potenciální překvapení odůvodnit, zkusili zahrát. A takový trend byl nastavený už od začátku týdne. Vrcholila kampaň, Babiš byl vyhlášen vítězem poslední debaty na TV Nova. Pohled na sázky na celkového vítěze je tedy trochu zkreslující, fanoušci Pavla už sázeli něco jiného, třeba to, jaký bude jeho procentuální zisk. Kursy se nehýbaly, takže se nedělo nic, co by bookmakery překvapilo. Ano, někoho to mohlo inspirovat, ale s ohledem na to, jak intenzivní byl průběh sázek v daném období, se ten vliv ale určuje těžko.

Ze zpráv z médií je zřejmé, že tato Babišova výzva již byla soudně napadena. Co si o tom myslíte? Nebyla Babišova výzva už za pomyslnou hranou?

Nás to samozřejmě zaskočilo, na tweet jsme reagovali a lidem se pokusili vysvětlit, že rozhodně nejde o nějakou tutovku, že kurs 12:1 představuje šanci na výhru 8 procent, tudíž by měli opravdu zvážit, zda si na Babiše skutečně vsadí. Pokud by si Babiš vsadil sám na sebe – což se nestalo – tak by ani nebylo o čem mluvit a jednalo by se o porušení zákona. Co se týče toho dalšího, nějaké právní názory už zazněly, ale bude určitě zajímavé sledovat, jak se budou avizovaná trestní oznámení vyvíjet. Z pohledu etiky, představte si situaci, že před finále Wimbledonu řekne Federer, vsaďte si na mě, mám formu a totéž třeba někde prohodí Nadal v pozici jeho soupeře. Je to hodně bizarní, mojí optikou by se takové věci dít neměly.

Co říkáte na reakce některých lidí, kteří na sociálních sítích veřejně prezentují rozhořčení, že byli podvedeni, a žádají své peníze zpět?

Těžko se mi to hodnotí, ale je to logický důsledek. Nešťastné bylo nejenom rozhodnutí takový tweet publikovat, ale i jeho znění.

Došlo kvůli prezidentské volbě k masivnější registraci nových sázejících u vaší společnosti?

Zájem o nové registrace šel ruku v ruce se zájmem o sázky, takže ano. Řada nových lidí bude každopádně spadat do zmiňované kategorie svátečních sázkařů, které zajímají výhradně takovéto speciální události. Příští tiket si podají na mistrovství světa v hokeji, pokud budou Češi ve finále, nebo třeba až na volby prezidenta v USA.

Budete i v budoucnu nabízet možnost vsadit si na politické události?

Určitě ano, jak jsem zmiňoval, sázky na politiku jsou stále oblíbenější, takže se budeme snažit nabídku spíše rozšiřovat. Už teď jsou k dispozici třeba kursy na příští kroky jak Petra Pavla, tak Andreje Babiše. Nebo na příští prezidentskou volbu.