Video placeholde

Pečinka a Sokol: Babiš asi nebude prezident, ale premiérem by mohl být hned zítra. A přijde Yetti ze Sudet?

Z hlediska kampaně je dobojováno, ale to nejzásadnější nás v prezidentské volbě teprve čeká. Česko si v sobotu zvolí novou hlavu státu. Jaké šance mají Andrej Babiš a Petr Pavel? Co v kampani hrálo významnou roli a co vyšumělo do ztracena? A kdo je bájný Yetti ze Sudet a jak by mohl rozhodnout volby? Nejen o tom se Martin Bartkovský baví s politologem Petrem Sokolem a politickým komentátorem Bohumilem Pečinkou.

Druhé kolo prezidentských voleb nabídlo jednu z nejvyhrocenějších politických debat v historii. Z otázky, kdo bude hlavou státu, se stala otázka, zda máme pomáhat Ukrajině, zda máme chtít mír za každou cenu a zda se má jednat s Ruskem za současné situace. O co tím Andreji Babišovi, který tohle rozpoutal, šlo? O mobilizaci voličů SPD nebo o znechucení příznivců Danuše Nerudové a Pavla Fischera? Zřejmě o obojí, povedlo se mu ale jen jedno.

Andrej Babiš pojal prezidentskou kampaň, jako kdyby se jednalo o parlamentní volby. A to se mu podařilo. Kdyby se dnes a zítra volilo do Sněmovny, Andrej Babiš by drtivě zvítězil a mohl by i teoreticky vládnou bez koaličních partnerů. Jenže se volí hlava státu a tam je potřeba něco jiného. Petr Sokol v rozhovoru představuje i své tři scénáře, jak volby dopadnou.  I když ještě není zdaleka rozhodnuto, je velmi pravděpodobné, že příštím prezidentem bude Petr Pavel. Existuje jen jedna možnost, že by Andrej Babiš volby vyhrál. Co by se muselo stát? Nejen to se dozvíte v rozhovoru v úvodu článku.