Marek Hilšer opouští debatu na TV Nova

Marek Hilšer opouští debatu na TV Nova Zdroj: Zbyněk Pecák

Marek Hilšer opouští debatu na TV Nova
Marek Hilšer opouští debatu na TV Nova
Marek Hilšer opouští debatu na TV Nova
Marek Hilšer opouští debatu na TV Nova
Marek Hilšer opouští debatu na TV Nova
10
Fotogalerie

Nuda na Nově a zmizelý Hilšer aneb Druhá béčková debata prezidentských kandidátů

Asi jen političtí fajnšmekři sledovali „druholigový“ debatní předkrm, který dnes na televizi Nova předcházel večerní finálovou debatou, v níž poprvé vystoupí Andrej Babiš. Zatímco večer se očekává vrchol kampaně před prvním kolem, debata slabších kandidátů byla přehlídkou nudy a budila dojem, že je tak trochu zbytečná.

Němý protest

Nejlépe to pochopil senátor Marek Hilšer. Zřejmě se zhlédl v lidech, kteří na sebe upozorní tím, že na fotbalovém stadionu vběhnou během utkání na hřiště a věří, že je zaberou kamery. Hilšer v úvodním slovu zkritizoval „kandidátský apartheid“ televizních stanic, který dělí kandidáty na dvě skupiny. Nechal na svém řečnickém pultíku stát vlastní fotografii a ze studia zmizel. Příště by mohl jen jít více s dobou a použít podobně jako nedávný francouzsky prezidentský kandidát Mélenchon třeba hologram.

Kandidátský apartheid

Hilšer měl ale vlastně pravdu. Kombinace taktiky televizních stanic a rozhodnutí Andreje Babiše jít jen do jedné debaty totiž vedl k paradoxní situaci, kdy se většina kandidátů s favorizovaným Babišem nikdy v televizní debatě nepotkala.  Bezpochyby to vzalo některým z nich dobrou příležitost upozornit na sebe v přímé konfrontaci s lídrem hnutí ANO. Právě Hilšer mohl ukázat svou politickou ostrost. Pavel Fischer se svým stylem „klidné síly“ mohl asi jako jediný Andreje Babiše v debatě vykolejit.  A Jaroslav Bašta přišel o možnost v přímém střetu s expremiérem ukázat, že právě on je král všech opozičníků, který neváhá hrozit faktickým pučem, když slibuje v rozporu s Ústavou odvolat vládu.

Favoriti bez šťávy

V podvečerní debatě se zdálo, že její účastníci většinou pochopili, že tyhle příležitosti jsou fuč, stejně jako jejich šance ve volbách. Trochu bez energie působili nejenom „premianti“ druhé ligy – Pavel Fischer a Jaroslav Bašta. Druhý jmenovaný nenavázal na svůj výkon z béčkové Primy, který zvedl vlnu jeho podpory, a jen jednou za celých 90 mnut hrozil jeho oblíbeným článkem 62 a protiústavním odvoláním vlády.

Caesar a senátor-učedník

Tomáš Zima opět potvrdil bídu „samovýběru kandidátů“, kdy na prezidenta kandidují hlavně ti, kteří se doma sami rozhodli, že by mohli být vhodnými prezidenty. Z celého jeho neviditelného výkonu na sebe upozornil snad jen, když v závěrečném slově vyzval voliče k podpoře neobvyklou větou: „Volte mě“. Spíše než ohnivý finální vrchol celé jeho prezidentské kampaně to ale připomínalo spíše císaře z filmu Asterix a olympijské hry a jeho samolibou hlášku: „Ave já!“.

Kromě Hilšera byl tak opět trochu viditelný jen talentovaný politický učedník a další produkt „samovýběru“ Karel Diviš, který hraje nejen na vizáž amerického senátora, ale také na ostré ataky a sarkastické šlehy vůči protikandidátům. I z jeho dnešního projevu, ale byla trochu znát únava…

Tahle debata byla zkrátka úplně zbytečná.