Kandidát za SPD v prezidentských volbách Jaroslav Bašta

Kandidát za SPD v prezidentských volbách Jaroslav Bašta Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Jaroslav Bašta.
Andrej Babiš s manželkou Monikou, synem Frederikem a dcerou Vivien
Den s Andrejem Babišem
Den s Andrejem Babišem
Den s prezidentským kandidátem: Petr Pavel s manželkou rozlévá svařák (prosinec 2022)
10
Fotogalerie

EU jako SSSR, s Čínou hlavně obchod, pomoc Ukrajině přehodnotit. Jak prezidenští kandidáti vidí svět

Zahraniční politika u nás volby nerozhoduje, ani u prezidentských to nebývá jinak. A i když je doménou hlavně vlády, i hlava státu ji má možnost ovlivňovat – ostatně Miloš Zeman si to užíval. A i když většina hlavních kandidátů má na klíčové věci podobné názory, ukazují se teď i pestré rozdíly.

Vyniká v tom uchazeč Jaroslav Bašta (nyní v barvách SPD, dříve ČSSD a hnutí BOS), který ostatně na názorovém vymezování se vůči ostatním i svoji kampaň zakládá. Logické, teď jen kolik procent mu to přinese. Například v dotazníku pro Český rozhlas se nejotevřeněji postavil proti pokračování současné podpory Ukrajině včetně té vojenské: „Podporuji mírová jednání, ne válku,“ odpověděl stroze Bašta, mimochodem náš bývalý velvyslanec v Rusku a právě na Ukrajině.

Zatímco pětice kandidátů se vyslovila pro pokračování pomoci v její nynější podobě (z trojice favoritů jak Danuše Nerudová, tak Petr Pavel), jistá zdrženlivost se ukázala i u dalších. Andrej Babiš potvrdil, že když chce, tak umí odpovídat krásně vyhýbavě: „Pomoc bychom měli koordinovat se zeměmi EU a NATO.“ A jen na doplnění ze zbytku kandidátského tábora, Josef Středula by ji podrobil inventuře: „Co se týká pomoci v dalších měsících, nejdříve bych se seznámil, jaká je faktická pomoc. Nejen s tím, co slyšíme v médiích, ale podrobněji…“

A bez zajímavosti nebyly ani odpovědi na druhou otázku, tedy zda je pro nás Čína spíš bezpečnostní hrozbou, nebo obchodní příležitostí. Důležité i s ohledem na náklonnost Miloše Zemana vůči Pekingu, která ale nakonec nepřinesla žádný výrazný ekonomický efekt. Andrej Babiš by hlavně napravil naši negativní obchodní bilanci s touto asijskou velmocí – jen tedy není jasné, jak by to udělal, když se mu to nepodařilo ani v pozici premiéra. A samozřejmě Jaroslav Bašta: „Jde o tzv. dílnu světa s maximem obchodních příležitostí.“ A basta!

A jakkoliv se mu v průzkumech zatím moc nedaří – například nedávný Median pro MF DNES mu přisoudil jen 3,5 procenta – zaujal v uplynulých dnech i jiným zahraničně-politickým expozé. „Ironií je, že současná Evropská unie je v mnoha ohledech neúspěšnou kopií Sovětského svazu,“ svěřil se Bašta ruské tiskové agentuře RIA Novosti. A v rozhovoru citovaném webem Novinky.cz se pustil i do srovnání jednotlivých institucí: Evropský parlament přirovnal k Nejvyššímu sovětu, Evropskou komisi pak k Ústřednímu výboru KSSS. Byť pravda, komisaři nejsou jen nyní v Bruselu, ale měla je i obávaná sovětská NKVD…

Ale teď to hlavní, co můžeme očekávat od hlavních prezidentských favoritů a jakou má vlastně hlava státu v oblasti zahraniční politiky skutečně moc. Pokud budeme optimisty, tak ani u jednoho z trojice favoritů – a podobně u většiny ostatních – změna prozápadního kursu České republiky nehrozí. A druhá otázka? Tady samozřejmě závisí na konkrétním kandidátovi.

Ústava je u zahraničně-politických pravomocí celkem strohá. Prezident jednak „zastupuje stát navenek“ a dále sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy, byť to sjednávání může přehodit na někoho z vlády. Také ale jezdí na některé mezinárodní summity a samozřejmě státní návštěvy. Tedy jen tam, kam ho pozvou, jak jsme viděli u Miloše Zemana.