Video placeholde

Prezidentský kvíz: Marek Hilšer kandiduje podruhé, ale pořád neví, komu se skládá prezidentský slib

Kandiduje už podruhé a ani tentokrát to s jeho šancemi na zvolení nevypadá nijak růžově. Dokonce stále sílí hlasy, že by měl z volby odstoupit, protože jeho kandidatura zbytečně míchá s hlasy, které by případně mohli získat jiní, nadějnější kandidáti. Jestli chce být Marek Hilšer opravdu prezidentem, nebo jen dělá další kampaň do senátu, se nám zjistit nepodařilo. Nicméně jeho znalosti ústavy a české státnosti jsme prověřili důkladně. Celý test v podání Marka Hilšera pouze pro předplatitele Premium+.

V Reflexu jsme se rozhodli na to jít jinak než v ostatních médiích. Chtěli jsme zjistit, nakolik kandidáti na prezidenta znají své skutečné místo, tj. nakolik se orientují v pravomocích prezidenta, které určuje ústava. Zajímalo nás, jak dobře znají českou historii, jestli vědí, kudy vedla tradice české státnosti a vůči jaké historické perspektivě mají zodpovědnost. A v neposlední řadě jsme chtěli zjistit, jaké postoje zastávají prezidentští kandidáti vzhledem k zásadním hodnotovým otázkám, nad kterými je česká společnost rozdělená ne jedno dvě volební období, ale celé generace. Za tím účelem jsme připravili prezidentský test.

Test v podání Marka Hilšera začal poněkud rozpačitě, když hned v úvodu nevěděl, komu by jako zvolený prezident skládal prezidentský slib. I v dalších otázkách na pravomoci prezidenta vystudovaný politolog Hilšer trochu tápal a snažil se zpochybnit formulaci otázky „Kdo je zodpovědný za pravomoci prezidenta, ke kterým je potřeba kontrasignace vlády?“. Ačkoliv se nabízí odpověď, že prezident a vláda, je to vláda samotná, jak ostatně stojí psáno v ústavě, kterou na rozdíl od našich otázek pan Hilšer snad zpochybňovat nemíní. Oproti řadě svých kolegů se Marek Hilšer nenapálil u otázky, „Kdy je den České státnosti?“ a správně uvedl, že 28. září. I ve slepé mapě pak předvedl solidní výkon.

Po osobním setkání se Marek Hilšer jeví jako trochu zvláštní osobnost. Ačkoliv v televizi působí jako věčně usměvavý, milý chlapec, mimo záři reflektorů z něj sálá nervozita. K nám do redakce přijel na skútru, přes oblek měl navrstveno několik bund a cestou do studia zcela neoblomně a vehementně všechny pouštěl před sebou do dveří. Vůbec mu nebylo do řeči a nervózně těkal pohledem po studiu. Ten Marek Hilšer, jakého známe, se objevil, až když se zapnuly kamery.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!