Video placeholde

Karel Janeček: Právo a morálka zahnívají. Kampaň jsem chtěl rozjet teď. Česku hrozí digitální diktatura

Karel Janeček byl ministerstvem vnitra vyřazen z prezidentské volby a se svým následným odvoláním u Nejvyššího správního soudu neuspěl. Na prezidenta tedy kandidovat nesmí. Ještě než rozhodnutí soudu padlo, jsme s ním udělali rozhovor o tom, jakým by chtěl být prezidentem a jak by se v této roli choval.

Podle Karla Janečka není funkce prezidenta spojena s mocí, ale s vlivem, kterým prezident může ovlivňovat veřejné mínění a vnášet do společenské debaty důležitá témata. S touto filosofií by chtěl přistoupit i ke svému případnému mandátu.

Jeho program a vize spočívají spíš v obecných morálních apelech a při otázkách na konkrétní kroky Janeček odpovídá vyhýbavě nebo velmi stručně. Jak je spokojen s guvernérem ČNB, umožnil by Čechům bojovat ve válce na Ukrajině nebo koho by jako prezident vyznamenal? I tyto otázky jsme se pokusili s Karlem Janečkem zodpovědět. Z pozice prezidenta by chtěl léčit neduhy české společnosti, ve které podle něj zahnívají právo a morálka. Nakolik jsou jeho vize a přání realistické a kompatibilní s pravomocemi prezidenta, můžete posoudit v rozhovoru Prezident X.