Jaroslav Bašta

Jaroslav Bašta Zdroj: ČTK / Fluger René

Jaroslav Bašta.
Jaroslav Bašta.
Poslanec Jaroslav Bašta (SPD) byl zvolen 9. října 2021
Jaroslav Bašta
4
Fotogalerie

Česko má kopii popleteného ospalého Joea (Bidena), je to okamurovský kandidát Bašta

Pokud vypnete v televizi zvuk a neslyšíte komentáře prezidentského kandidáta Jaroslava Bašty, o nic většinou nepřijdete a pouze vidíte postaršího pána. Pokud ale neodoláte, a dáte si přece jenom poslance Okamurova SPD i se zvukem, tak se někdy nestačíte divit, kam Bašta na některé nesmysly chodí. Někdy to připomíná „ospalého Joea“, jak se říká americkému prezidentovi Bidenovi.

Že nebyl výběr Jaroslava Bašty ani pro samotnou SPD nijak ideální, už podle všeho tuší i v samotném hnutí. Tomio Okamura to ale samozřejmě nikdy nepřizná, protože je zacyklený v opakování fikcí ze své show. Čísla ovšem hovoří jasně. Zatímco ve všech průzkumech se Svoboda a přímá demokracie letos pohybuje na zhruba 11-12 procentech, tak její muž Bašta má podle posledního prezidentského volebního modelu agentury Median podporu pouhých 2,5 procenta voličů. Kdo ho tedy vlastně podporuje? Pár proruských trollů, ale jeho strana jen minimálně.

Prezidentské klání je druh voleb, ve kterém kandidáti, kteří působí slabě, nemohou zabodovat. Oproti řízným a svěžím dojmem působícím lidem jako jsou Babiš, Pavel, Nerudová, Fischer a další, vypadá Jaroslav Bašta jako strejda z vedlejší ulice, který se omylem přimotal do prezidentské volby. Navíc poslanec SPD, i když se to strana snaží změnit, není nijak známý politik. Je pouze jedním z mnoha.

Někdy se mu věci pletou, stejně jako králi, otci princezny Krasomily ve slavné pohádce Pyšná princezna. Bašta například nedávno v České televizi tvrdil, že čeští vojáci na misích v Afghánistánu hájili zájmy cizí mocnosti. Jeden by čekal, že vypálí slovo Amerika, ale poslanec přišel se „šokujícím odhalením“: čeští vojáci tam hájili zájmy Číny. Jak na takovou hloupost přišel? Státní čínská společnost MCC (China Metallurgical Group Corporation) vlastní v Afghánistánu důl na měděnou rudu. No a naši vojáci, když byli v tom Afghánistánu, tak tím přece hájili i čínské zájmy. Jak? Kde? Proč? Co? Kdy? Na to neexistují žádné odpovědi, je to blábol.

Jaroslav Bašta vůbec často perlí. Zjevně z toho důvodu, že o některých věcech neví vůbec nic. V červenci třeba tvrdil, že „zapojení Senátu do kontroly veřejnoprávních médií v době rozbíhajícího se skandálu kolem hnutí STAN by mohlo přesvědčit voliče SPD, aby šli také k senátním volbám, a zvolili své kandidáty. Když se to podaří, za dva roky to zopakujeme, budeme mít s našimi vlasteneckými spojenci v horní komoře Parlamentu dvoutřetinovou většinu a potom Senát zrušíme“. Juj! To se musí člověk štípnout, zda se mu to nezdá. SPD v těch volbách podle očekávání nezískala žádný mandát a do zrušení Senátu je tak ještě hodně, hodně daleko… A opět stejná otázka: kde na to Bašta chodí? Má to z vlastní hlavy?

Jaroslav Bašta se neměl nechat zlákat ke kandidatuře na prezidenta za SPD. Posloužil tím Okamurovi jako „užitečný idiot“. Škoda, protože ve svém životě prokázal kdysi i odvahu, jakou měl v komunistickém Československu málokdo. Patřil mezi první signatáře opoziční Charty 77 a předtím i seděl za své názory ve vězení.

Dnes je z něj už jen popletený smutně vypadající a unavený pán.