Video placeholde

Komunální volby přehledně: Vše podstatné na jednom místě

Letos 23. a 24. září si opět půjdeme zvolit nové zastupitele obcí a měst. Volit se bude úplně všude (krom vojenských újezdů), v některých velkých městech se bude navíc volit dvojí zastupitelstvo. Jak se křížkuje v kandidátních listinách? A čím jsou komunální volby výjimečné? Přinášíme velký přehled.

Kdy volit

Termín voleb do obecních zastupitelstev vyhlašuje prezident republiky 90 dní před jejich konáním. Volební místnosti jsou otevřeny v pátek 23. září od 14:00 do 22:00 a v sobotu 24. září od 8:00 do 14:00. 

Kde volit

Svůj hlas odevzdáte ve volební místnosti, která náleží k vašemu volebnímu okrsku. Komunální volby probíhají ve všech obcích a městech České republiky.

Jak volit

Obecní volby jsou výjimečné v tom, že můžete volit jednotlivé kandidáty i napříč politickými stranami. K tomu slouží křížky, kterými můžete označit jednotlivé lidi (malý křížek), celé strany (velký křížek) nebo oba křížky kombinovat. Všechny kandidující strany a kandidáti jsou na jediném volebním lístku.

Video placeholde

Petr Sokol: Jak volit v komunálních volbách • Martin Bartkovský

Koho volit

Ve volbách volíme členy zastupitelstva, ve všech obcích a většině měst jedno zastupitelstvo. Velká města, jako například Praha či Brno, volí kromě městských zastupitelů také členy zastupitelstva městské části. V některých městech (například Liberec) volí dvojí zastupitelstvo jen v některých částech města.

Volba starosty

Na zvolení starosty mají volby jen nepřímý vliv, podobně jako v parlamentních volbách na to, kdo bude premiérem. Teprve zastupitelstvo ze svého středu zvolí starostu – nemusí jím tedy nutně být lídr nejsilnějšího kandidujícího subjektu.

Jak se volí starosta ? 

Volební komise

Lidé se na volbách mohou podílet nejen kandidaturou či odevzdáním svého hlasu, ale také jako členové volebních komisí. Tím se můžete stát buď nominací nějaké volební strany či přihlášením na radnici. Za činnost v průběhu voleb dostávají volební komisaři odměny v závislosti na počtu souběžných voleb a počtu kol.

Jak se stát členem volební komise a jaká je za práci volebního komisaře odměna. Čtěte ZDE >>>

Voličský průkaz

V případě komunálních voleb nelze voličský průkaz použít.

V jakých volbách můžete použít voličský průkaz? A kde a jak o něj požádat >>>