Předvolební debata v České televizi

Předvolební debata v České televizi Zdroj: iVysilání.cz

Superdebata na ČT: Prachy pro všechny a dopisy od babišek

Kampaň před komunálními volbami skončila včera na obrazovce České televize. Šéfové parlamentních stran měli dvě hodiny na to, aby v superdebatě přesvědčili voliče, proč to v komunálu hodit právě jejich kandidátkám.

Je třeba říct, že konfrontovat stranické lídry s komunálními tématy a dotazy starostů malých obcí, jak debatu nakonfigurovala Česká televize, je jistě nutné. Divácky záživné to ovšem příliš není. Předsedové stejně obvykle jednak utíkali k alespoň pražským tématům, jež jsou jim bližší, druhak si vyřizovali parlamentní spory.

Malinkej Stanjura

Efekt debaty na konečné rozhodnutí voličů patrně nebude valný. Česká televize se evidentně snažila diskusi cílit na mimoměstská témata, jenže právě v menších obcích a na venkově je politika často záležitostí místních sdružení a mnohdy je tu pouze jedna kandidátka. Univerzálními tématy celého Česka jsou nicméně dvě věci: doprava a bydlení. A u obou předváděl v debatě neuvěřitelné kousky jeden muž: Andrej Babiš.

„Toto je Ťok a tady je Stanjura malinkej“ líčil premiér republiky a mával papírem s grafy o výstavbě dálnic za posledních šestnáct let. Publikum se představě bývalého ministra dopravy v roli trpaslíka směje, Babiš navíc vše podává svou nezaměnitelnou dikcí, která vytváří bizarní dojem, že místo českého premiéra stojí na pódiu ublížená teta odněkud z Prešova. Skutečnost, že za předchozího ministrování Daniela Ťoka se dálnice stavěly nejpomalejším tempem od roku 2000, je pochopitelně vedlejší.

Babiš by klidně mohl mávat grafem o vývozu brambor do Paraguaye, v ANO už dávno pochopili, že ječivá naléhavost jejich šéfa spolehlivě v živém přenosu přebije jakákoliv fakta. Čistý extrakt babišismu pak vládce nejsilnější partaje servíroval hned v úvodní části debaty. Na předtočenou otázku starosty vesnice Kašava na Zlínsku, jak chtějí strany řešit investice do oprav komunikací či mostů, na něž místní samosprávy nemají peníze, odpověděl takto: „Těšte se, pane starosto, dostanete prachy!“ To je ještě asi tisíckrát lepší slogan než špidlovské: „Zdroje tu jsou.“

Milovat Andreje

Pokud o něčem debata svědčila, byla to především kondice stran na celorepublikové úrovni. Naprosto nevýrazný Hamáček byl důkazem, že socialisté ve svém pádu do bezvýznamnosti nehodlají zpomalit, předseda KSČM si z marxisticko-leninských učení vzpomněl pouze na poučku „v otázce bydlení žádný trh neexistuje“.

Volby 2018 online >>>

Petr Fiala se hned na začátku musel vykroutit z relevantního dotazu, proč ODS, strana liberálně konzervativní, vede ve své tradiční baště, totiž Praze, kampaň, která spíš vypadá jako cosi z národovecké dílničky Tomia Okamury. Samotný šógun českého nacionalismu Okamura pak tentokrát nedostal moc příležitostí šířit hnědou náladu a omezil se pouze na opakované zdůrazňování, že všechna svá řešení pro komunál přebírá od vysokoškolských expertů. Hoši z SPD zkrátka nejsou žádný lopaty, to se rozumí.

Pirát Bartoš řekl slovo „digitalizace“ jenom asi dvakrát za hodinu, což je zřejmě nový rekord. Nad těmito v nejlepším případě průměrnými výkony tedy performance Andreje Babiše trčela jako vystoupení klauna na pohřbu. Premiér mimo jiné řekl, že rozumí lidem: píšou mu i babičky. Andrej je člověk, jenž vám dá prachy, číslo na svůj mobil a je zadobře se stařenkami. Jak takového muže nemilovat?