Čižinský s Prahou Sobě už má dost podpisů, aby mohl kandidovat na magistrát. Ze hry ho ale mohou vyřadit chyby

Čižinský s Prahou Sobě už má dost podpisů, aby mohl kandidovat na magistrát. Ze hry ho ale mohou vyřadit chyby Zdroj: Profimedia, Archiv Blesku

Čižinský chtěl dohodit půl miliónu z pražského rozpočtu svým známým, zatajil přitom důležité okolnosti

Politický aktivista Jan Čižinský, lídr hnutí Praha sobě, který kandiduje na primátora, se od rána do večera zaklíná bojem proti klientelismu, korupci, přihrávání veřejných peněz kamarádům. Je to s ním ale stejné jako s Davidem Rathem. Ten také tak dlouho bojoval s korupcí, až ho chytili s milióny v krabici od vína. Čižinského problém je snaha dohodit z veřejných peněz dar pro své přátele, tedy přesně to, co tak rád verbálně pranýřuje, pokud se to týká někoho jiného.

Dne 11. června se rodičům Slánským ve Fakultní nemocnici Motol narodila čtyřčata. Z jejich vyjádření vyplývá, že nechtějí věc medializovat, byť podporu vítají. O týden později publikuje Čižinský na svém facebookovém profilu zprávu o narození čtyřčat, ve které uvádí, že „maminka čtyřčat nám zpívala na svatbě a je kmotrou naší dcery a tatínka jsem učil na gymplu“.  Během prázdnin o narození čtyřčat referovaly iDnes, Expres, Blesk, Pražský patriot i Hostivický měsíčník, kde rodina bydlí.

Hned na prvním poprázdninovém jednání zastupitelstva hl. m. Prahy 6. září navrhuje Čižinský schválit půlmilionový dar pro rodinu Slánských na pořízení devítimístného automobilu. Jeho projednání provázela vyostřená diskuse. „O co jde?“ lobboval Čižinský pro svůj návrh. „Jde o to, že v červnu se v Praze narodila rodině Slánských čtyřčata. Stalo se tak po patnácti letech na našem území. Otec dětí je z Prahy. Já ho znám tak, že jsem ho učil na gymnáziu, a ta rodina potřebuje pomoc. Potřebuje devítimístný automobil, protože má ještě jedno dítě, a když jedou rodiče, pět dětí a ještě ošetřovatelky, bez toho to nejde, aniž by měli devítimístný automobil.“

Dotace pro bohaté?

Při svém lobbingu tedy Čižinský přiznal jen to, že otce čtyřčat učil na gymnáziu. To podstatné, že matka čtyřčat mu zpívala na svatbě a je kmotrou jeho dcery, ale zamlčel. Vždy tak hovorný Čižinský, který se rád šťourá ve všech možných detailech, pokud jde o politické protivníky, rovněž zamlčel, že rodina je dobře situovaná, protože manžel podniká, a rodina Slánských rozhodně bídou netrpí. Když kupovala byt v řadovém domku v Hostivicích, tak složila více jak dvě třetiny kupní ceny, tj. 2 880 000 korun v hotovosti. Na zbylých 1 300 000 korun si vzala hypotéku u České spořitelny na třicet pět let. Prarodičům navíc patří třetina činžovního domu v Mostecké ulici, kde provozují prodejnu skla (původně mylně uvedeno, že tu provozují i Bar Legend - pozn.red.).

Oba Slánští, otec a  syn, podnikají a mají podíly v soukromých firmách – otec ve Fine Glass, s.r.o., a syn ve firmě Bonevia, s.r.o., obory činnosti Poradenství v oblasti řízení a Pronájem a leasing výrobků pro osobní potřebu a převážně pro domácnost. Syn se rovněž angažuje jako jednatel při provozu portálu www.oddluzteme.cz, který provozuje stejnojmenné oddluzteme.cz, s.r.o., a je místopředsedou spolku Asociace pro řešení osobního bankrotu. Od roku 2014 má také zapsanou živnost na celkem dvanáct oborů spjatých částečně s rodinným podnikáním v domě v Mostecké a ve firmě Fine Glass s.r.o.

Hlavně ale Čižinský zamlčel to, že Slánský junior má sice trvalé bydliště na Praze 1 u svých rodičů, ale reálně bydlí v již zmíněné Hostivici, takže není důvod pro podporu ze strany hlavního města. Hostivická obecní rada ostatně rodině přiklepla 20 000 korun jako jednorázový dar.

Zastupitelé dali osobní dary, Čižinského jednání je zaskočilo

Čižinského návrh nakonec pražským zastupitelstvem neprošel. Nepodpořilo ho koaliční ANO, Piráti ani pravicové kluby ODS a TOP 09. Hlasy Trojkoalice, ČSSD a KSČM nestačily. Pro zařazení na program bylo třeba 33 hlasů, sešlo se jich jen 21. Po hlasování se deset převážně pravicových zastupitelů dohodlo, že rodinu každý podpoří třiceti tisíci korunami ze svého. Vedle primátorky Adriany Krnáčové a Patrika Nachera (oba ANO) jde o Alexandru Udženiji, Alexandra Bellu, Bohuslava Svobodu (všichni ODS) a další.

„Jsem z toho konsternován. Když jsem slíbil svůj osobní dar, neznal jsem všechny souvislosti. Pochopitelně, že to nezruším, ta rodina za to nemůže. Ale od Čižinského to považuji za podraz,“ komentuje celou aféru s čtyřčaty jeden z politiků, kteří nakonec přispěli ze svého.

„Jaké fígle se nejčastěji používají k vysávání vašich a našich peněz? A jak s tím skoncovat na magistrátu?“ ptá se v jenom z předvolebních videí Čižinský potencionálních voličů. Odpověď je nasnadě. Například přihrávání obecních prostředků svým známým.