Video placeholde

Nejžhavější snímky, které kdy spatřily světlo světa: Už víme, jak vypadá Slunce v úplném detailu

Největší posun ke Slunci od dob Galilea? O ten se zasloužil čtyřmetrový solární teleskop The Daniel K. Inouye stojící na vrcholu vulkánu Haleakalā na havajském ostrově Maui. Díky svým unikátním schopnostem rozlišení zprostředkuje lidem poprvé jedinečné detaily této vzácné, životadárné, ale i nebezpečné hvězdy.

Podle slov profesora Jeffa Kuhna z Institutu pro astronomii na Havajské univerzitě jde o dosud největší posun lidstva z hlediska možností sledování a studia Slunce. Matt Mountain, Prezident Association of Universities for Research in Astronomy, která teleskop provozuje, dodává. „Na Zemi sice dokážeme předvídat, co se děje prakticky všude na světě, ale co se týká vesmírného počasí, které je Sluncem z velké míry ovlivňováno, tam jsme to ještě nezvládli.“

Díky teleskopu budou vědci moci poprvé studovat magnetické pole uvnitř korony, vnější vrstvy Slunce, kde dochází k solárním erupcím, jež ovlivňují vesmírné počasí i v okolí Země. „Je dokázáno, že mohou narušit leteckou dopravu nebo blokovat technologie k navigaci,“ doplňuje Mountain.

Na snímcích, které vědecký tým zveřejnil, je patrný oběh plynu kolem Slunce. Každá „buňka“ na videu je velká asi jako Ukrajina a změny v nich jsou zobrazeny v průběhu deseti minut.

Ačkoliv je v současné chvíli havajská observatoř obdivuhodnou stavbou, její začátky byly velmi kontroverzní. Lokalita, kde stojí, je totiž považována za posvátnou. Podle legendy, která se traduje u místních obyvatel, měla žít přímo v kráteru babička poloboha Mauiho, který dal jméno celému ostrovu. Společnými silami prý ulovili Slunce a donutili ho zpomalit svůj pohyb po obloze a prodloužit den.

Vědcům se Slunce sice ani za pomoci teleskopu chytit nepodaří a jeho dráhu ničím nezpomalí, zato mu možná všichni zas o trochu víc porozumíme.