Video placeholde

Radní Marvanová: Vím, jak zlevnit bydlení, Praha je pořád „mordor", šéf dopravního podniku by měl skončit

Advokátka a pražská radní Hana Marvanová, zvolená za Společné síly pro Prahu, chtěla před volbami rozhýbat stagnující hlavní město, udělat ho transparentnější a zbavit se korupce. Přiznává, že zatím se to úplně nepovedlo, ale věci se podle ní mění. Slibuje výstavbu družstevních bytů už příští rok a chce tlačit na změny ve fungování dopravního podniku. Připouští, že velká část problémů města je právě v gesci dopravy, včetně nerealizovaných investic.

Podle Marvanové by měl kvůli kauze opravy vozů metra za miliardy korun skončit šéf dopravního podniku Witovski. Říká, že náměstek pro dopravu Scheinherr a šéf Prahy sobě Čižinský by měli zjednat nápravu, a nechápe prý, proč už nekonají. Je důležité, aby bylo fungování městských firem se špatnou pověstí transparentní, ale změny trvají dlouho, dodává. I proto je Praha stále „mordor“.

V družstevním bydlení pokračujeme velmi rychle, říká Marvanová. Tvrdí, že první družstva by mohla vznikat už letos a stavět by se mohlo příští rok. Slibuje minimálně 500 bytů ročně, které budou levnější, protože se budou stavět na pozemcích Prahy. Nepochybně o ně bude zájem, ale jejich rozdělování bude podle Marvanové politická otázka.

Politické a ideologické rozhodování v Praze Marvanové vadí a říká, že by se mělo jednat víc odborně. Na kvalitě podkladů podle ní jejím kolegům málo záleží. Tvrdí, že se obecně snaží věci měnit, ale že to nejde tak rychle. Chce se víc spoléhat na profesionály.

Podaří se Praze prosadit zlevnění bydlení skrz snížení daní? Skončí někdy vůbec bytová krize v Praze? Jakou budoucnost má spolupráce Pirátů, Prahy sobě a Společných sil pro Prahu? A proč nestačil rok a půl na rozhýbání Prahy?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>