Video placeholde
Pan Fenek, novopečený mistr ČR ve slam poetry. Prvního a druhého dělil jeden jediný bod!
Do vyprodaného pražského klubu MeetFactory se v sobotu 7. prosince večer vystoupením nejlepších českých slamerů přišlo bavit na osm set diváků
Pan Fenek, vlastním jménem Matěj Klusáček, se 7. prosince stal mistrem ČR. Získal nehynoucí slávu, 30 000 Kč a právo reprezentovat ČR v příštím roce na Mistrovství Evropy.
17. ročník Mistrovství ČR ve slam poetry moderoval Anatol Svahilec, slamer a politický aktivista
Bodující diváci vítězství přisoudili Panu Fenkovi. Několikanásobný finalista se dočkal titulu mistra ČR ve slam poetry především díky vtipnému výkonu z druhého kola, kterým přebil do té doby vedoucího slamera, předloňského mistra ČR Dr. Filipitche.
5
Fotogalerie

Doktor Jiří osobně do vakcín přimíchává autismus. Poslechněte si nového mistra ČR ve slam poetry

Loni byl bronzový, letos slavně zvítězil. Pan Fenek je od sobotní noci novým českým šampionem ve slam poetry. Titul získal před osmi sty diváky v rámci sedmnáctého ročníku Mistrovství ČR ve slam poetry ve vyprodaném pražském klubu MeetFactory. Poslechněte si tříminutové vystoupení mistra Fenka o třídních srazech, očkování i o schopnosti nic si nemyslet.

Osm set posluchačů poezie, to se hned tak nevidí. Slam poetry ovšem není jen schopnost dát dohromady kloudný rým a verše, co dávají smysl; jde o slamerovo celkové charisma, schopnost ovládnout jeviště či komunikaci s publikem. Performera limituje nejen nervozita a riziko, že pečlivě připravený text zapomene a bude nucen neplánovaně improvizovat, ale i pouhé tři minuty na pódiu a nemožnost používat rekvizity. Rozhodčími jsou náhodně vybraní diváci, kteří udílejí body, a odměnou okamžitá reakce publika, potlesk a energie proudící po celý slam mezi scénou a hledištěm.  

Těsně, ale přece

Z letošních dvanácti kvalifikačních kol, která se konala ve velkých městech napříč republikou, postoupilo z více než dvou set soutěžících do finále dvanáct slamerů a jediná slamerka. Vítězný Pan Fenek získal po více než tříhodinovém klání v poezii finanční odměnu 30 000 Kč a právo reprezentovat ČR v příštím roce na mistrovství Evropy. Několikanásobný finalista bodoval hlavně vtipným výkonem z druhého kola, kterým přebil jasně vedoucího Dr. Filipitche. Výsledek byl ovšem těsný, prvního a druhého dělil jediný bod. V kontextu 160 bodů, které jsou maximem toho, co mohou diváci udělit, se podle organizátora klání Tomáše Kůse z Detour Productions jedná o podobné srovnání, jakým jsou ve sportu desetiny či setiny vteřiny.

Slam v učebnicích i na Colours

I v průběhu následujícího roku budou v různých městech ČR probíhat přátelské exhibice i jiné formáty literárně performativního žánru, který si získává čím dál víc příznivců. Slam poetry je stálicí v doprovodných programech hudebních a literárních festivalů, proniká do učebnic a prostřednictvím workshopů do hodin literatury, je tématem diplomových i disertačních prací. Diváky čeká rovněž několik mezinárodních projektů, na nichž se dostávají do konfrontace odlišné přístupy k tomuto specifickému žánru poezie.