Video placeholde

Srážku vlaku s náklaďákem v Uhříněvsi zachytila kamera. Řidič stál na kolejích několik minut

V pražské Uhříněvsi v ulici U starého mlýna se na přejezdu srazil vlak s nákladním automobilem. Vlak vykolejil, lehce bylo zraněno osm lidí, včetně jednoho dítěte. Vyplývá to z informací mluvčích policie, hasičů a záchranné služby. Podle Drážní inspekce byl přejezd zabezpečený světly a závorami. Předběžnou škodu stanovila Drážní inspekce na zhruba 23 milionů korun. Celou srážku zachytilo video, které najdete v úvodu článku. Z jeho délky vyplývá, že kamion stál na přejezdu minimálně 2 minuty, než se s ním vlak srazil.

V péči záchranářů skončilo podle jejich mluvčí Jany Poštové osm pacientů, mezi nimi jedno dítě, řidič nákladního automobilu a vlakvedoucí. "Všechny osoby ošetřeny a s lehčími poraněními transportovány do vinohradské a Thomayerovy nemocnice," uvedla mluvčí. Na místo podle ní kromě záchranářských vozidel mířil i vrtulník a speciální vůz Atego, který slouží k řešení krizových situací.

Podle inspekce cestovalo ve vlaku asi 220 lidí. S jejich evakuací pomáhali hasiči, kteří také zajistili místo proti vzniku požáru. Na místě zasahovaly jednotky ze Strašnic, Chodova, Říčan a hasiči Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Vlak po střetu vykolejil a je poškozeno trakční vedení. Je také zdemolován přejezd.

Drážní inspekce má na místě tři inspektory. "Přejezd je po rekonstrukci, má záznamové zařízení," řekl ČTK generální inspektor Jan Kučera. Inspekce nyní podle něj provede standardně rozbor zabezpečovacího zařízení a rozbor rychloměru. Je to záležitost několika dnů až týdnů, dodal. Předběžnou škodu na vlaku inspektoři odhadli na 20 milionů korun a škodu na trati na tři miliony korun. Zkouška na alkohol u řidiče nákladního vozu byla negativní, dodal Kučera.