V Brně se srazily dva vlaky

V Brně se srazily dva vlaky Zdroj: Policie ČR

V Brně se srazily dva vlaky
V Brně se srazily dva vlaky
3
Fotogalerie

V Brně se srazily vlaky, policie evakuovala 250 lidí. 13 lidí bylo převezeno do nemocnice

Na hlavním nádraží v Brně se v úterý ráno srazily na jedné koleji dva vlaky. Na místě se zranilo podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky 21 lidí. Mluvčí záchranné služby Michaela Bothová doplnila, že 13 z nich bylo převezeno do nemocnice. Železniční doprava byla kvůli nehodě zastavena zhruba na hodinu, řekla ČTK mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Policie nehodu vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení, alkohol byl u strojvůdců vyloučen.

Nehoda se stala po 8:00, podle záběrů z místa se vlaky srazily na výhybce. "Doprava je na nádraží omezena, vlaky na té jedné koleji stojí, nicméně dá se jezdit po vedlejších kolejích. Podle toho, co víme, došlo k nedovolené jízdě osobního vlaku odjíždějícího z Brna do Březové nad Svitavou a poté se srazil s přijíždějícím vlakem od Letovic," řekl ČTK mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Podle mluvčí záchranné služby utrpěli cestující po srážce vlaků především odřeniny, zhmožděniny, vykloubení, je tam však také podezření na zlomeniny. Jedna žena zkolabovala po návratu domů zřejmě po prožitém stresu, řekla novinářům mluvčí záchranné služby Bothová.

Dechová zkouška negativní

Okolnosti nehody společně s Drážní inspekcí vyšetřuje policie. "Dechové zkoušky u obou strojvedoucích byly negativní. Je to ve fázi vyšetřování, příčinu ještě nevíme. Vyšetřujeme to pro podezření z obecného ohrožení," řekla dnes ČTK mluvčí policie Petra Hrůzová.

Podle mluvčí Českých drah Vandy Rajnochové nehoda zhruba na hodinu zastavila provoz, od 08:50 se již jezdí v úseku Židenice - hlavní nádraží po jedné traťové koleji. "Provoz je tak částečně obnoven, ukončení je naplánováno zhruba na 12:00. Zrušených či odřeknutých bylo do deseti vlaků, šlo o vlaky regionální trati. Zpoždění je minimální, vlaky buď jezdí na čas, nebo jde o zpoždění v řádu několika minut," uvedla mluvčí drah.

Nádraží je přístupné. Záchranáři museli evakuovat z vlaků kolem 250 lidí. Policie uzavřela prostor kolem kolejiště. "Nádraží není uzavřené. Z jednoho vlaku jsme evakuovali 200 lidí a z druhého 50," uvedla mluvčí policie Petra Hrůzová.