Video placeholde

Polský ministr kultury zabanoval banány, protože byly moc sexy. Lidé si je vyjedli zpět

Skoro se nabízí otázka, jestli to neudělal kvůli vtipnému titulku. Motivem polského ministra kultury a místopředsedy vlády Piotra Glińskeho, jehož prodlouženou rukou činu se stal ředitel Národního muzea ve Varšavě, byla ale údajná obscénnost videa, na kterém dívka s chutí hraničící s rozkoší pojídá banán. Po protestech umělců, opozičních politiků i uživatelů Facebooku se videoinstalace „Konzumní umění“ od feministické umělkyně Natalie LL z roku 1973 vrátila zpět do expozice moderního umění jednoho z největších polských muzeí.

Videoinstalaci odstranilo varšavské Národní muzeum na žádost ministerstva minulý týden. Vyvolalo tím vlnu rozhořčení. Aktivní reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Poláci začali na sociálních sítích hromadně postovat fotografie, na nichž sami jedí banán.

Video, které vzniklo ještě v hluboké totalitě, kdy se na banány stály fronty, je nezastupitelnou součástí polského moderního umění a bývá interpretováno jako symbol genderové i politické svobody. V pondělí večer se před Národním muzeem sešlo několik stovek Poláků, kteří masově pojídali banány. Svolali se přes Facebook.

Právě sociální sítě s hashtagem #stopcenzurze odstartovaly protest, který skončil – prozatím – úspěšně. Ředitel Národního muzea Jerzy Miziolek ještě před konáním demonstrace nechal kontroverzní díla vrátit na svá místa. Dlouho se tam ale neohřejí. 6. května, kdy bude v muzeu nainstalována nová expozice, zmizí.

„Je nutné udělat jisté tvůrčí změny kvůli omezenému prostoru v galerii a vdechnout instituci novou dynamickou vizi,“ snažil se ze situace vybruslit ředitel Miziolek tak, aby se ministerský vlk nažral a svobodomyslná koza zůstala celá.

Vyřazená umělecká díla mohla podle něho být potenciálně škodlivá pro děti a mládež. Jako důkaz použil dopis, v němž si matka jednoho školáka stěžuje, že její syn byl návštěvou muzea traumatizován.

Ředitel zakázal vystavování uměleckých děl od Natalie LL nebo třeba Katarzyny Kozyry poté, co byl předvolán na kobereček k polskému ministrovi kultury. Některá polská média spekulovala, že zákaz vzešel z hlav představitelů vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS). Ti už v minulosti označili zdánlivě nevinnou instalaci za nevhodnou a obscénní. Konzervativní PiS je známá svými úzkoprsými postoji a sveřepým hájením tradičních hodnot. Ředitel Miziolek však jakýkoli tlak ze strany ministerstva popřel.

Pokud chcete posoudit, jak moc obscénně Natalia jí (nejen) banán, podívejte se na video v úvodu článku.