Video placeholde

Eva Samková: Jsem vlastenka, ale nejsem modla. Musím se hlídat a je to i nepříjemné, třeba když umřel táta

Šťastná a asi na vrcholu. To je snowboardcrossařka Eva Samková, olympijská vítězka, mistryně světa a vítězka světového poháru. S úsměvem říká, že tu další olympiádu asi bude muset taky vyhrát. Teď se chce zdokonalovat a pilovat techniku. Vnímá tlak na sebe, ale není prý modla. Občas je sprostá a musí se hlídat. A občas to je nepříjemné a osobní.

Samková popisuje, že někdy musí mluvit o věcech, o kterých by jinak mlčela. Třeba když jí zemřel otec a ona musela vydat prohlášení, aby předešla vytahování nesmyslů a bulváru. Čím je slavnější, tím je to těžší. Ráda taky provokuje, ale je podle ní důležité nebrat se příliš vážně. I proto dala na sociální sítě rozesmátou fotku se vztyčeným prostředníčkem.

Snowboard si Samková vybrala i proto, že je v něm větší pohoda. Teď je blízko vrcholu, má za sebou nejúspěšnější sezónu a chce se ještě zlepšovat. Mluví hlavně o zlepšování techniky, jde prý o to dělat věci precizně a do maxima, což jí není vždy vlastní. Trénuje asi dvacet hodin týdně, ale bere to spíš jako součást života. Zároveň se ale učí vypínat a užívat si volný čas.

Reprezentování Česka je pro Samkovou důležité. Nestydí se za něj a je prý vlastenka. Politika podle ní člověka sice může trápit, ale právě sportovci obraz země v zahraničí zlepšují. I ona se o to snaží. Problémy navíc mají všude a není to tak, že jenom my bychom na tom byli nějak špatně. Samkova je ráda, že je Česka, a je na to pyšná.

Cítí se Eva Samková jako chodící reklama? Má na trati strach? Jakou medaili chce přivézt z další olympiády? A proč na ní teď dolehla ekodeprese?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>