Video placeholde
Pochod světla na památku Jana Palacha
Pochod světla na památku Jana Palacha
Pochod světla na památku Jana Palacha
Pochod světla na památku Jana Palacha
Pochod světla na památku Jana Palacha
43
Fotogalerie

Tisíce světel na památku pochodně číslo jedna. Prahou šel tichý pochod za Jana Palacha

Tiše, se svíčkami v ruce prošli dnes v podvečer centrem Prahy lidé vzpomínající na čin Jana Palacha, který se před 50 lety zapálil, aby vyburcoval společnost proti okupaci vojsky Varšavské smlouvy. Na Václavském náměstí se jich nejdříve na tichém shromáždění sešla více než tisícovka, postupně se přidávali další. Podle odhadu přihlížejících policistů jich na Staroměstské náměstí dorazily zhruba čtyři tisíce. Odpůrci premiéra Andreje Babiše, kteří akci svolali, na ni označili za největší nebezpečí současnosti devalvaci slov a lhostejnost.

"Mnozí dnes prorokují, že začíná nová normalizace. Možná je to naopak (...) na nás záleží, zda to dopadne dobře, či špatně," uvedl předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Od zástupce studentů z roku 1969 pak převzal světlo symbolizující Palachovu odvahu a výzvu. Připomenul také, že dnes bude v kanadském Torontu pohřeb pamětníka holokaustu Jiřího Bradyho, a vyzval ke vzpomínce na něj.

Akci k uctění Palacha svolala iniciativa pod heslem "Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí", transparent s tímto nápisem nesli lidé v čele průvodu spolu s velkou svící. Na druhém byl další Palachův citát "Velké myšlenky je třeba nejen mít, ale také je umět vyslovit a prosadit".

Předseda spolku známého demonstracemi proti trestně stíhanému premiérovi Minář v úvodu shromáždění uvedl, že chce, aby dnešní protest byl tichý a mluvil řečí symbolů. Na akci, kterou otevřela československá hymna, si lidé přinesli vlajky ČR a Evropské unie. Řada z nich držela v rukou svíčky a louče.

Na Václavském náměstí předtím účastníci piety vyslechli vzpomínku chartistky Dany Němcové či kázání z Palachova pohřbu 25. ledna 1969, které shromáždění poskytl farář a chartista Jakub Trojan. Historik Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek poté shrnul historii Palacha a jeho následovníků. Němcová vzpomínala na rodiny obětí.