Video placeholde

Stavebnice nerozlišujeme na klučíčí a holčičí. Dnešní děti chtějí akční hračky, říká designérka Lega

Snad každý Čech přišel alespoň jednou za život do kontaktu se stavebnicemi Lego. Ať už se narodil v 90. letech a toužebně je vyhlížel pod stromečkem, nebo je právě jako rodič svým ratolestem sháněl. Německá šéf designérka stavebnic pro nejmenší Lego Duplo Elisabeth Kahl-Backesová navštívila před časem Prahu a Reflexu poskytla exkluzivní rozhovor. Nebojí se, že klasické hračky zaniknou pod náporem moderních technologií? A jsou dnešní děti jiné než generace jejich rodičů? Nejen na to odpovídá ve videu v úvodu článku.

Před téměř deseti lety se s manželem přestěhovali z Německa do Dánska, protože dostal práci u společnosti Lego. Po narození první dcery si designérka Elisabeth Kahl-Backesová začala hrát s Legem taky, respektive s Duplem, jeho verzí pro nejmenší děti. Dnes už 8 let Duplo navrhuje a z obyčejné designérky se stala hlavním kreativcem, který stavebnice pro děti vymýšlí a určuje jejich výslednou podobu.

Pří vývoji nových hraček se neomezují na dělení, co je pro kluky a co pro holky. Malé děti to prý příliš nerozlišují, a tak své koncové zákazníky dělí do věkových skupin, čím mladší, tím rozmanitější stavebnicový svět děti vyžadují. Kahl-Backesová tedy jako hlavní vlastnost svých stavebnic vidí to, aby se daly kombinovat. Každé malé dítě chce postavit věž, kroužit kolem něj autem, pak chvíli krmit zvířátka a tak podobně.

Nových technologií se neobává, naopak je začleňuje do svých stavebnic a dnešní děti si tak při hraní s vláčkem mohou vzít i tablet, který je se stavebnicí propojený. Jak to celé funguje a v čem jsou dnešní děti náročnější, co se hraček týče? Podívejte se na rozhovor!