Video placeholde
MS bagristů Cat Operator Challange
MS bagristů Cat Operator Challange
MS bagristů Cat Operator Challange
MS bagristů Cat Operator Challange
MS bagristů Cat Operator Challange
17
Fotogalerie

Češi bodovali na "mistrovství světa bagristů". To není vtip, ale sport, na který můžeme být hrdí!

Tomáš Sooky (29) z Lipence u Loun obsadil sedmé místo na prestižní soutěži Caterpillar Operator Challenge ve španělské Málaze. Na mezinárodní klání se nominoval poté, co na jaře zvítězil v české Soutěži Klubu posádek Caterpillar v pískovně v Ledčicích.

Strojnické soutěže, které ve světě nabývají na popularitě, se zaměřují na dovednostní disciplíny v ovládání různých strojů, jako jsou nakladače, rýpadla, smykem řízené nakladače, dampry, grejdry, dozery nebo rýpadlo-nakládače.

Na sedmnáct špičkových strojníků z Německa, Irska, Anglie, Skotska, Slovenska, Izraele, Ukrajiny, Ruska a Česka čekalo v Málaze šest náročných disciplín. Úkoly byly inspirovány situacemi z běžného strojnického života. Prověřit měly bystrost, odolnost proti stresu a schopnost ovládat jednotlivé stroje za využití integrovaných technologií určených k dosažení maximální produktivity a co nejpřesnější nakládky.

V areálu Caterpillar demonstračního a výukového střediska v Málaze účastníci projížděli krkolomnou dráhou, za pomoci drapáku třídili různě barevné pneumatiky nebo odvalovali sudy dozerem. Svou zručnost měli prokázat v pásovém rýpadle, kolovém nakladači, dampru, kolovém rýpadle a ve smykem řízeném nakladači.

Nejméně chyboval a nejlepšího celkového výsledku dosáhl Sebastien Behr z Německa, který si z Málagy odvezl hlavní cenu v podobě plně hrazené dovolené v Las Vegas pro dvě osoby.

Český reprezentant Tomáš Sooky si pochvaloval, že má v práci možnost vyzkoušet celou řadu strojů. Díky tomu se mohl dobře připravit na tak náročnou soutěž, jakou bylo klání ve Španělsku. Pořád si ale může nechat zdát o podmínkách, které mají k dispozici jeho soupeři z Německa. Ti mají díky bohatému zázemí možnost strávit cenné hodiny ve všech možných strojích a jejich tréninkové výjezdy připomínají soustředění olympijských sportovců.

Tomáš skončil za německou reprezentací a jedním Irem, ale nechal za sebou celý zbytek startovní listiny. „Chtěl bych poděkovat trenéru Pavlu Škopkovi z Klubu posádek Caterpillar, který má se všemi stroji obrovské zkušenosti. Ovládání každého stroje mi vysvětlil do detailu a já už se mohl soustředit jen na samotné provedení jednotlivých disciplín,” říká Tomáš, který pochází ze strojnické rodiny a svou práci považuje zároveň i za svůj koníček. Dobré umístění mu dodalo motivaci pro další zlepšování se. „Už se těším na další závod. Příští rok to Němcům nedám zadarmo,” směje se Tomáš.