Video placeholde
1911
1938
1947
1959
1963
16
Fotogalerie

Hokejisté se poprvé předvedli bez státního znaku na hrudi. Jak se vám líbily nové dresy v akci?

Seniorská hokejová reprezentace má za sebou hned několik premiér. Tento víkend na finském turnaji Karjala Cup poprvé vedl národní mužstvo trenér Miloš Říha a poprvé od roku 1993 chyběl na dresech český státní znak. A právě tuto skutečnost rozebírají fanoušci víc než výkon hokejistů. Nové logo vyvolává u diskutérů na internetu především negativní reakce. Co na něj říkáte vy?

I když se letos slavilo 100 let od založení Československa i 110 let českého hokeje, rozhodl se svaz k radikálnímu kroku a odstranil jeden ze státních symbolů z dresu sportovců, kteří jsou občas pro řadu lidí jediným důvodem k národní hrdosti. Důvod byl prostý, na nové logo má svaz konečně autorská práva a může si jej tak legislativně ochránit. Od fanoušků ale sklízí především negativní reakce. První vlna nevole se zdvihla už v létě, kdy byla představena nová vizuální identita českého hokeje. A nepolevila ani v posledních dnech, kdy na sebe dresy oblékla seniorská reprezentace.

Státní znak nechyběl na prvních dochovaných dresech (tehdy bílém pleteném svetru) v roce 1911. V různých podobách se držel až do roku 1963, kdy jej vystřídal nápis ČSSR. V roce 1969 byl zpátky a tehdy si na něm jako symbol protestu proti sovětské okupaci přelepili hráči rudou hvězdu lepicí páskou. V letech 1990–1992 mizí státní znak podruhé a nahrazuje jej státní vlajka. V roce 1993 se představí po rozpadu federace 1. ryze český národní tým a nechybí státní znak se dvěma lvy, moravskou a slezskou orlicí. Ten vydrží až do léta 2018, kdy je nahrazen současnou lví hlavou.

Co na nové dresy říkáte vy? Líbí se vám? Hlasujte v naší anketě, podívejte se do galerie na historický přehled dresů národního týmu a napište, která podoba dresů se nejvíc líbí vám.