Video placeholde

Hokej mění pravidla: Zmenší se brankoviště, zpřísní tresty a některé góly už nebudou platit

Góly bruslí? Zdržování po zakázaném uvolnění? Hraní s čouhajícím kusem chrániče? Zapomeňte. Nová hokejová sezona přinese i řadu změn v pravidlech. A ne zrovna malých. Kromě už několikrát omílané trenérské výzvy se například zavedl zcela nový trest – pozdní dohrání. Na trestné střílení budou týmy moct poslat jakéhokoliv hráče, změnila se i podoba brankoviště. Na jaké další věci si od nové sezony dát pozor? Podívejte se na přehledný popis nejdůležitějších změn v pravidlech.

Pravidlo č. 96 – Góly bruslí

Původně: Gól nebyl uznán jen v případě zjevného kopnutí puku útočícím hráčem. Při usměrnění puku nohou do branky nebo natočení brusle k odrazu puku do branky byl gól uznán.

Nově: Gól nebude uznán, pokud útočící hráč usměrní puk do branky bruslí jakýmkoliv způsobem nebo jakkoli natočí brusli s úmyslem nechat puk od ní odrazit.

Pravidlo č. 153 – Pozdní dohrání

Původně: Pravidlo neexistovalo.

Nově: Pozdní dohrání představuje nedovolený bodyček na připraveného nebo nepřipraveného hráče, který je ve zranitelné pozici, protože již nemá puk pod kontrolou, ani v držení.

Pravidlo č. 176 – Postup provádění trestného střílení/přehled

Původně: V případech, kdy byl hráč faulován tak, že bylo nařízeno trestné střílení, musel provést trestné střílení faulovaný hráč. Výjimka byla pouze při zranění.

Nově: V případech, kdy je hráč faulován tak, že má být nařízeno trestné střílení, může být trenérem určen k provedení trestného střílení jakýkoliv hráč, který není trestán.

Další změny v pravidlech ledního hokeje najdete na webu isport.cz >>>