Video placeholde
Michal Tron Škapa - Babylon
Michal Tron Škapa - Babylon
Michal Tron Škapa - Babylon
Michal Tron Škapa - Babylon
Michal Tron Škapa - Babylon
9
Fotogalerie

Z ulice do galerie. Graffiti umělec Michal Škapa svým Babylonem dokumentuje zánik civilizace

„Všichni mladí budou svědky dne, kdy padne Babylon“, nezapomenutelný citát Leroye "Horsemouth" Wallaceho z kultovního snímku Rockers natočeného roku 1978 dokresluje a uzavírá jako podtitul výstavu BABYLON, kterou má na svědomí Michal Škapa aka Tron. Umělec, který přetavil svou graffiti minulost v nezaměnitelný styl ovlivněný právě „písmem ulice“, u příležitosti oslavy kulatých narozenin představí v pražské Galerii Villa Pellé svou dosud nejobsáhlejší monografickou výstavu. Airbrushové obrazy, grafiky, ale zejména překvapivé prostorové realizace ve vile i jejím okolí budou k vidění od 21. listopadu 2018 do 27. ledna 2019.

BABYLON odkrývá další výraznou polohu, kterou se tento autor paralelně zabývá, detailní skladebné kompozice malované „kolážovým” způsobem. Po obsáhlé sérii vrakovišť tak svou pozornost upírá na městské struktury, které v sobě metaforicky zachycují komplikovaný civilizační vývoj. Jestliže jsou města obrazem lidského společenství jako celku, pak jednotlivé domy v nich odrážejí pozici individualit a zase je jako zásadní sociálně – výrazový prvek zpětně formují. Právě místo, kde člověk vyrůstá, žije a pracuje, je jedním ze základních komponentů, které utvářejí jeho vztah ke světu.

Na výstavě BABYLON se tak symbolicky protnou rozmanité výrazové a tematické linie – racionální i intuitivní organizování prostoru, vizuální kódování, jazyk, písmo či různé jiné způsoby zápisu a formulace myšlenky, které v konečném důsledku vedou až k definování a konstrukci složitých a vrstevnatých útvarů ve smyslu infrastruktury nebo náročných urbanistických projektů.

Bájní Babyloňané stavěli svoji věž tak vysoko, až je Bůh potrestal zmatením jazyků, po kterém se lidstvo rozprchlo do všech koutů světa. Dnes proroci z Jamajky opět označují západní civilizaci za novodobý Babylon a předpovídají její zánik. V mezičase je ale stále možné zaznamenávat dění kolem sebe a také ho interpretovat. Michal Škapa to nyní prostřednictvím zatím nejobsáhlejší výstavy svých prací – obrazů, objektů a instalací – dělá nejen na ploše všech tří podlaží Galerie Villa Pellé, ale radikálně intervenuje i do veřejného prostoru v jejím nejbližším okolí.