Video placeholde
Policie odnáší květinu Andreje Babiše z koše
Policie odnáší květinu Andreje Babiše z koše
Babišova květina, kterou položil 17. listopadu 2018 na Národní třídu skončila v koši. Dali jí tam demonstranti
Babišova květina, kterou položil 17. listopadu 2018 na Národní třídu skončila v koši. Dali jí tam demonstranti
17. listopadu 2018 na Národní třídě v Praze
24
Fotogalerie

Bál se demonstrantů? Andrej Babiš položil květiny na Národní třídě o půlnoci. Potom je někdo hodil do koše

Andrej Babiš se raději vyhnul demonstrantům a na Národní třídu dorazil podle informací Blesk Zpráv již krátce po půlnoci. Proti premiérovi se v Praze chystají opět protesty. Babiš to i v souvislosti se 17. listopadem označil za načasovanou kampaň. Stejný přístup zvolil i Tomio Okamura, který květiny položil ještě před Babišem.

Na Národní třídu jako první ze sněmovních lídrů přišel letos Tomio Okamura se šéfem poslaneckého klubu SPD Radimem Fialou po boku."Po pozdním příletu ze Sofie, kde jsem byl na setkání evropských parlamentních vlasteneckých stran, jsem hned zajel na Národní třídu v Praze a těsně po půlnoci si připomněl události 17. listopadu," vzkázal místopředseda Sněmovny na svém Facebooku. Okamura se tak vyhnul incidentům podobným jako loni, kdy ho na Národce vypískali.

Také premiér Andrej Babiš položil květinu u památníku hned v prvních minutách 17. listopadu. Těsně po půlnoci přinesl puget rudých růží a podobně jako Tomio Okamura se i Babiš vyhnul sobotnímu obležení památníků lidmi včetně demonstrantů.

Květiny od Okamury a také premiéra Babiše skončily na Národní třídě v koši, hlásí reportér Blesk Zpráv z ranní Národní třídy. Babiš přinesl kytici s nápisem "Ing. Andrej Babiš, děkuji" a také s textem písně Modlitba pro Martu. Do koše zahodily květiny skupiny Kaputin a Rebelové.

"StB zde ne", "Palermo infermo". Tyhle nápisy na sobě mají demonstrantky, které vyrazily na Národní třídu v sobotu ráno ještě před šestou hodinou vyjádřit svůj nesouhlas s premiérem Babišem. "By jsem tady, Bureš," říká jedna z protestujících žen a prohlíží si kytici nacpanou do koše. 

Policisté kytici od Babiše vzali z koše a odnášejí pryč. Demonstrantů na Národní třídě se sobotním rozedněním pomalu přibývá, kolem nich prochází lidé z pátečního tahu noční Prahou. Tramvaje dnes na Národní třídě nejezdí, policejních hlídek je na místě hned několik.

Policisté odnášejí Babišovy květiny z koše:

"Hanba." Za Babiše se stydíme, říkají na Národní třídě demonstranti, kteří rozvinuli transparent "Braňme se". Že šel premiér v noci k památníku a položil tam kytici, se jim nezamlouvá. "Premiér, který je trestně stíhaný člověk, je ostuda České republiky, my se za něj stydíme, že vůbec takoví lidé za nás jezdí jednat do Bruselu, do Evropy a že sem jezdí státníci za někým takovým a že je to náš reprezentant," říká jeden z demonstrantů na Národní třídě. Za nehoráznost považuje samotné Babišovo položení kytice na Národní třídě.

Online repotáž z průběhu 17. listopadu v Praze najdete ZDE >>>