Video placeholde

Každé ráno na piano hraje… Zeman. Prezident v Číně zabrnkal svou oblíbenou píseň

Státník hrající na hudební nástroj není nic neobvyklého. Bill Clinton válel svého času v pražské Redutě na saxofon, Václav Klaus zase rád foukal do harmoniky. A Miloš Zeman předvedl pro mnohé dosud netušený talent. Na své návštěvě v Číně zahrál prezidentu Si Ťin-pchingovi či ruskému premiérovi Medveděvovi na klavír svou oblíbenou píseň Sentimental Journey. Část vystoupení zachytil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, podívejte se.

Celá kulturní vložka se udála v českém stánku na mezinárodním veletrhu v Šanghaji. Kromě svého klavírního umu ukázal Číňanům i česká auta, pivo a sklářské výrobky. Na odpoledne má česká delegace včetně čtveřice ministrů naplánované bilaterální jednání s čínskou stranou. Hovořit by se mělo především o obchodní spolupráci a projektu nové Hedvábné stezky.

Zeman se před zakončením své návštěvy veletrhu zastavil i v českém komerčním stánku. „My všichni státní úředníci, jak tady jsme, včetně prezidenta republiky, jsme živeni soukromou sférou. Já bych vám chtěl poděkovat a vyjádřit naději, že úspěšným podnikům se bude dařit vzdor českým politikům,“ řekl prezident.

Jedná se už o čtvrtou návštěvu prezidenta v Číně, která rozhodně nebude poslední. Během jednání se svým protějškem Si Ťin-pchingem přijal Miloš Zeman další pozvání do Číny na duben 2019 na summit o Hedvábné stezce.