Video placeholde

Jak chutná veverka aneb Co se v současnosti vaří na televizní obrazovce

Pořady o vaření už nejsou takovou sázkou na jistotu. Samotný fakt, že se před kamerou bude vařit, není zárukou sledovanosti, což tvůrce motivuje ke kreativitě. Vymýšlí se leccos, od edukativních až po lifestylové pořady. Několik jich nabídla Mall TV.

V programovém schématu jsou hned dva pořady Romana Vaňka, který se – mimo jiné – proslavil pranýřováním „šmakulád“. Tentokrát se prezentuje pohledem na jídlo z docela jiných úhlů pohledů: ve Zmlsaných dějinách oživuje prastaré recepty, v sérii Mozek v troubě spolu s odborníkem na výživu Petrem Havlíčkem vyvrací mýty o superpotravinách a zdravém jídle. Naprosto rozdílná jsou nejen témata, ale i realizace.

Kuchyň jako pokusná laboratoř

Zmlsané dějiny se tváří poměrně velkolepě: efektní záběry, kuchyně v industriálním prostoru, moderátor coby „střelec“, který to do nás sází, trhá listy z historických kuchařek a cestuje pro veverky do Británie. Celé se to nese v duchu „pojďme ukázat, že na to máme“. A taky že jsme sledovali pořady Hestona Blumenthala, minimálně tím, že zabrušujeme do historie a zkoumáme receptury tak trochu vědecky a kuchyň se stává jakousi pokusnou laboratoří. Proč ne. Nic proti inspiracím, ať už jsou přiznané, či ne.

Koneckonců, lépe si dobře vypůjčit než blbě vymyslet. Ale pod těmi všemi efekty se tak trochu ztrácí, oč tu vlastně jde, a poměr „plevelných“ či prostě jen samoúčelně efektních scén výrazně převyšuje ty, v nichž se něco skutečně děje a něco se dozvídáme. A přitom to díky nim (tedy oněm rádobyefektům) není ani hezčí, ani napínavější.

Vařit veverky podle receptu z jedné z prvních česky psaných kuchařek je přece zajímavé, ale nekonečně řešit, že se u nás veverky beztrestně lovit ani jinak pořídit nedají, je tak trochu na prd. Celý pořad působí dojmem, že ho někdo velmi pracně vymýšlel a pak i poměrně urputně psal scénář. Ale jestli to bude někoho bavit? Těžko říct. Což píšu z pozice člověka, který dobové recepty a historické souvislosti miluje.

O co vděčnější je jednoduchý koncept Mozku v troubě. Dva bodří chlapíci (Vaněk a Havlíček) tu řeší něco, nač narážíme denně – tedy, jestli je to či ono skutečně tak zdravé, jak se prezentuje, jestli má daná úžasná potravina takovou hodnotu atd. Celé to působí velmi lidově, až žoviálně, ale ne nesympaticky. „Balení“ pořadu je naprosto nenáročně, tady se naopak šetřilo, ale vůbec to není na závadu.

Když Vaněk s Havlíčkem vymýšlejí webovky pro naprosto dokonalou superpotravinu, na níž by mohli vydělat balík, je to nehorázná legrace a prakticky v každé větě se dozvíte nějaký argument. To, že se tu hojně častují povzbudivým „no ty vole“, sem tak nějak patří. Člověk má pocit, že se jejich dialog rodí právě před kamerou. Přitom tohle celé vymyslet zas taková sranda být nemohla. Tady se bude cílovka hledat mnohem snáze.

Kromě Vaňka vaří na Mall TV i Veronika Kokešová, další tvář ze Streamu. Její 30Menutovky, tedy třicetiminutové vaření v přímém přenosu, zatím budí dojem pořadu v záběhu. Koko vaří v reálném čase, diváci by měli vařit s ní, nákup si pak objednají na spřáteleném eshopu. Všechno to pragmaticky dává smysl, ale ve chvíli, kdy si pak můžete pustit recept sestříhaný do dvou minut a zjevně o nic nepřijdete, působí ona třicetiminutovka tak trochu nadbytečně.

A to ještě nejsme na konci. Pořad Prázdná lednice nabízí kreace špičkových šéfkuchařů, kteří vaří jednoduše z limitovaného počtu surovin. Je to ryze praktické, účelné a zatím i zajímavé. Tak uvidíme, kdo přežije a jestli nás jídlo na obrazovce bude stále tak sytit. Nebo se naopak zají.


Recept: Veverka ve žluté jíše

Nikdo to sice vařit nebude, ale staletí starý recept Bavora Rodovského z Hustiřan funguje, což dokázal Roman Vaněk v pořadu Zmlsané dějiny.

Veverky stáhni z kůže, vyndej vnitřnosti, maso důkladně omyj a dej do hrnce s vývarem. Vař nezakryté, dokud maso nezměkne. Na omáčku opeč na sucho dvě topinky z chleba. Na pánvi zpěň 30 g másla, orestuj 100 g slepičích jater, osol a opepři. Játra vlož do hmoždíře spolu s topinkou natrhanou na kousky a pěti kuličkami černého pepře. Dobře roztluč. Přidej půl lžičky mletého zázvoru, jednu lžičku muškátového květu a promíchej. Směs dej do rendlíku a zalij 600 ml vývaru. Na mírném ohni vař 10 minut. Omáčku přeceď přes síto a přelij přes vařené veverky.