Video placeholde

Video ukázalo, že na janovském mostě byla trhlina. Italský řidič ji natočil 2 dny před katastrofou

Italský řidič Michele Mule natočil dva dny před tragickým zřícením janovského mostu prasklinu na vozovce v místech, kde se nakonec probořila. Vyšetřovací komise, která má incident na starosti, pracuje s verzí, že za pád mohlo přetržení nosného lana. Podívejte se na video.

Autor videa Michele Mule na sociální sítě napsal, že po mostě jezdil denně, když převážel svou nemocnou dceru na různá vyšetření do nemocnice. Naposledy po mostě jel právě dva dny před osudovou tragédií a mířil na dovolenou. Praskliny na vozovce si všiml až později ze záznamu.

 

Pád mostu ale mohlo spustit i prasknutí ocelového nosného lana. Za "hodnověrnou pracovní hypotézu" to dnes před novináři označil architekt Antonio Brencich, který je členem komise vyšetřující neštěstí. Informoval o tom deník La Repubblica. "Říká se, že zřícení (mostu) spustilo prasknutí nosného lana. Existují svědectví a videozáznam, které tomu nasvědčují," řekl dále Brencich, který učí na janovské univerzitě.

Podle architekta ale ke zhroucení konstrukce nepřispělo nadměrné zatížení. "Déšť, blesky, nadměrné zatížení - to jsou všechno fantaskní hypotézy, které (komise) ani nebere v úvahu," dodal. Lana na pylonech janovského mostu jsou zakrytá betonem, který je měl chránit před korozí. Brencich ihned po neštěstí v televizi RaiNews 24 uvedl, že kvůli zakrytí lan betonem se jejich stav těžko monitoroval.

Podle zpřesněné bilance policie při neštěstí, které se událo 14. srpna, zahynulo 38 lidí, úřady nicméně připouštějí, že konečná bilance bude zřejmě vyšší. Podle guvernéra Ligurie je nepravděpodobné, že záchranáři v troskách ještě najdou nějaké přeživší. Momentálně se pátra po 10 až 20 dalších obětech.