Útoky z 11. září změnily USA i svět.

Útoky z 11. září změnily USA i svět. Zdroj: Twitter

Takhle vypadala "dvojčata" před útokem v roce 2001
Do obou věží WTC narazila letadla
Unikátní záběry z 11. září 2001 od Čecha Pavla Hlavy
Unikátní záběry z 11. září 2001 od Čecha Pavla Hlavy
Unikátní záběry z 11. září 2001 od Čecha Pavla Hlavy
31
Fotogalerie

Dvojčata stále zabíjejí. Rakovinou v New Yorku po 11. září onemocnělo více než 10 000 lidí

Deník New York Post napsal, že v důsledku vdechnutí nebezpečných částic uvolněných do ovzduší po zřícení dvojčat v roce 2001, onemocnělo rakovinou již více než deset tisíc Newyorčanů. Počet obětí teroristického útoku, který odstartoval 21. století, tak i sedmnáct let po tragédii roste. Série útoků si bezprostředně vyžádala na tři tisíce životů. V odpověď následovala americká invaze do Iráku a do Afghánistánu. Rozsáhlé změny na domácí půdě i v zahraniční politice tehdejší americký prezident George W. Bush označil za válku proti terorismu.

Zdravotní program Světového obchodního centra, který byl představen v roce 2013, doposud napočítal na deset tisíc případů rakovinového onemocnění spojeného s událostmi 11. září 2001. Mezi postiženými jsou nejčastěji záchranáři a dobrovolníci, kteří pomáhali při odklízení trosek, ale také obyvatelé Manhattanu a studenti.

Ve dnech následujících po tragédii byli tito lidé dlouhodobě vystaveni toxickým účinkům částic, které se při zřícení dvojčat uvolnily do ovzduší. Jednalo se o kombinaci leteckého paliva, azbestu, cementového prachu a skleněných střepů.

Rakovina přichází i po letech

Z deseti tisíce postižených rakovině a dalším onemocněním doposud podlehlo na 1800 osob. Číslo přitom s přibývajícími lety roste. Různé druhy rakovin mají totiž různé druhy latence. Onemocnění tak typicky propuká dlouhá léta poté, co byl dotyčný škodlivinám vystaven. V nemocnici Mount Sinai, která je na federální zdravotní program napojena, dnes týdně registrují 15-20 případů spojených s událostmi 11. září.

Rakovinová onemocnění se také častěji objevují ve vyšším věku. Ze záchranářů, kterým bylo před sedmnácti lety okolo třicítky, se dnes stávají padesátníci. Čísla tak rostou i z tohoto důvodu. Nejčastěji se u těchto lidí objevuje rakovina štítné žlázy, ale také kůže nebo močového měchýře.

New York si letos připomene již sedmnácté výročí teroristických útoků. Na místě, kde kdysi stály ikonické mrakodrapy, vyrostla v roce 2014 budova nová. Byla pojmenována Věž svobody. Sousedí s památníkem a muzeem 11. září. V okolí jsou dokončovány další stavby.

Na to, jak dvojčata původně vypadala, jak došlo k nabourání letadel a co na místě tragédie vzniklo následně, se podívejte do galerie: