Video placeholde
Moje žena Gábina mi naprosto věří a ví, že i když jsem teda dobytek a idiot, že bych něco podobného neudělal
Antonín Kratochvíl
Antonín Kratochvíl
Antonín Kratochvíl
Antonín Kratochvíl
8
Fotogalerie

Fotograf Kratochvíl ke kauze sexuálního obtěžování: Kdybych nebyl slavnej, tak se na mě každej vys*re!

„Tak tohle je solidní sexual harassment, vole!“ říká mi Antonín Kratochvíl, když mu pod tričkem provlékám mikrofon před natáčením rozhovoru. Z jeho nálady ani vtípků by člověk nepoznal, že zrovna v Americe čelí nařčení ze sexuálního obtěžování v rámci kauzy #MeToo.

Když ale začínáme natáčet, tak zvážní, posmutní, mezi větami dělá dlouhé pauzy. Jako by si až teď teprve uvědomoval, jakou dohru pro něj můžou mít dvě oznámení jeho bývalých kolegyň z agentury VII (Sedm), kterou spoluzaložil. Tedy bývalé agentury, protože ho z ní jeho kolegové okamžitě vyloučili, smazali jeho profil na webu a vyškrtli ze seznamu emeritních členů. Žádný soud, žádné důkazy, žádná porota, a přesto už se trestá.

„Pojď na terasu, tady je dobrý světlo,“ říká mi a ukazuje vhodné místo pro natáčení rozhovoru. Téma je předem jasně dané – sexuální obtěžování a to, jak se fotograf, jehož fotky pro dokonalou hru světel a stínů obdivuje celý svět, ocitl ve „špatném světle“ v očích americké veřejnosti. Padesátileté poctivě budované renomé ve Spojených státech je najednou v ohrožení.

Článek obsahující nařčení ze sexuálního obtěžování se objevil v časopise Columbia Journalism Review, v němž tři bývalé kolegyně popisují (jedna anonymně), co jim fotograf kdy provedl. Stephanie Sinclairové se měl před deseti lety zeptat, zda to „má ráda do zadku“. Fotografka Anastasia Taylorová-Lindová šla ještě dál. Na pařížském setkání agentury jí měl „sáhnout zezadu mezi stehna a dotknout se přes šaty její vagíny“.

Celý rozhovor najdete ve videu v úvodu článku. Více informací o Antonínu Kratochvílovi si přečtete v Reflexu č. 31, který vychází ve čtvrtek 2. srpna.

Reflex 31/2018Reflex 31/2018|Archív