Video placeholde

"Prase" za čtvrt milionu. Podívejte se, jak se dnes vyrábí legendární Čezeta 506

Prostějovský výrobce elektroskútrů Čezeta formou crowdfundingu na platformě Crowdberry získal 15 milionů korun. Investoři díky tomu získali 15 procent podílu firmy. Získané prostředky použije firma do rozvoje výroby, která má projít optimalizací. Nevylučuje ani rozšíření výrobní řady o další model.

Čezetu před pěti lety vzkřísil britský podnikatel Neil Eamonn Smith. Čtyři roky trval vývoj protypu a získání homologace pro silniční provoz. Opravdová výroba skútrů s tradičním designem a elektromotorem začala letos v lednu a podílí se na ní necelá desítka mechaniků. Současná produkce přesahuje deset kusů za měsíc a je dopředu vyprodaná.

Spolu s týmem konstruktérů se podařilo navrhnout a vyrobit unikátní elektoskútr s maximálním dojezdem 150 kilometrů, který dosahuje rychlosti až 123 kilometrů v hodině. Poznávacím znamením těcho skútrů je specifický tvar přední části, díky kterému se mu přezdívalo "prase". Kvalitě, unikátnosti a designu stroje ovšem odpovídá vysoká cena. Začíná na 255 tisích a podle množství speciální výbavy se může vyšplhat až na 300 tisíc.

Více se dočtete na webu e15.cz >>>