Video placeholde

Kauza Nikulin přehledně: Od zadržení v Praze po vydání do Spojených států a reakci Ruska

Kauza Nikulin pro nás ve své podstatě skončila rozhodnutím ministra Roberta Pelikána o jeho vydání do Spojených států. Promítnout se ale může do zhoršených vztahů s Ruskem, které vydání svého občana Jevgenije Nikulina nese nelibě. Jak vlastně celá kauza vznikla? Kdo je Jevgenij Nikulin a proč byl vydán do Ameriky?

Kdo je Jevgenij Nikulin?

Jevgenij Nikulin je občan Ruska narozený v roce 1988. Informace o jeho původu jsou rozporuplné. Někdy se tvrdí, že vyrůstal bez rodičů, jindy že žil s rodiči v Moskvě a vždycky měl blízko k technologiím. V Rusku prý vlastní čtyři autodíly i stavební firmu. Peněz má dostatek, čímž se chlubil i na sociálních sítích.

V roce 2016 byl Spojenými státy obviněn z hackerských útoků, například na servery LinkedIn či DropBox a další. Škody se odhadují na miliony dolarů. Rusko viní Nikulina z internetové krádeže v řádu desítek tisíc korun. V roce 2016 se přes Bělorusko autem dostal do Česka, kde byl na základě amerického zatykače v říjnu zadržen. Podle amerických médií byl Nikulin patrně napojen na Agenturu pro výzkum internetu, která je brána jako prodloužená ruka ruské vlády. Podle Američanů má spojitost s reklamou zadanou z Ruska před prezidentskými volbami ve Spojených státech.

Obvinění USA a Ruska

USA viní Jevgenije Nikulina mimo jiné z útoku na LinkedIn, DropBox či Formspring. Celkem ho ale Američané viní z devíti různých skutků, které údajně spáchal v letech 2012 a 2013. Rusko na něj vydalo zatykač za údajnou internetovou krádež. Ta byla prý v řádu desítek tisíc korun. Nikulin odmítá, že by byl hacker, je prý automechanik, s počítači dle slov svého obhájce nemá nic společného. V USA mu hrozí podle obhájce až 54 let vězení, dle Američanů až 14 let, v Rusku maximálně osm let.

Na Nikulina prý tlačila FBI kvůli Clintonové

Nikulin tvrdil, že po jeho zatčení v ČR na něj tlačili agenti americké FBI, aby se přiznal k tomu, že pronikl do elektronické pošty Hillary Clintonové, a to na příkaz ruského prezidenta Putina. Nikulin prý odmítl, i když mu za to údajně nabízeli byt a americké občanství.

Říjen 2016: Zadržení Nikulina v Praze

Policie ČR zadržela Jevgenije Nikulina v pražském hotelu na základě amerického zatykače. Spojené státy požádaly o vydání Nikulina české ministerstvo zahraničí 16. listopadu. Ministerstvo však následně obdrželo i žádost Ruska vydanou také 16. listopadu. Nikulin sám nechce být vydán ani do jedné země, nicméně v případě vydání preferuje Rusko.

Listopad 2016: Nikulin zůstane ve vazbě

Nikulin proti vazbě podal stížnost. Vrchní soud však stížnost začátkem listopadu zamítl a Rus zůstal ve vazbě.

Květen 2017: Odročení soudu

Pražský městský soud nejprve odročil jednání o tom, zda je vydání údajného hackera Jevgenije Nikulina do USA či Ruska přípustné. Jeho obhájce totiž vznesl námitku, že neobdržel návrh na vydání do Spojených států. Soud později možnost vydání do obou států potvrdil. Ještě v květnu však soud rozhodl, že vydání do Ruska i USA je přípustné. Proti přípustnosti vydání do USA ale Nikulin podal stížnost, kterou se má zabývat vrchní soud.

24. listopadu 2017: Vydání Nikulina do USA je možné

Pražský vrchní soud potvrdil, že Česko může vydat Nikulina do Spojených států. Jevgenij Nikulin se ale rozhodl bránit ústavní stížností. Definitivní rozhodnutí pak musí udělat český ministr spravedlnosti Robert Pelikán. 

Březen 2018: Ústavní stížnost Nikulina je neopodstatněná a právno na azyl nemá

Ústavní soud odmítl Nikulinovu stížnost proti možnosti svého vydání do Spojených států jako neopodstatněnou.

Pražský městský soud ve stejném měsíci odmítl, že by měl Nikulit nárok na humanitární azyl v České republice. Nikulinův advokát ale proti tomu podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Hned se také rozhořel spor o to, zda má tato stížnost odkladný účinek.

30. března 2018: Nikulin vydán do USA a spor o kasační stížnost

ČR vydala Jevgenije Nikulina do Spojených států. Rozhodl o tom ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Rusko reagovalo prohlášením o ochlazení vztahů s Českem, USA si vydání naopak pochvalovaly. Vydání do USA přivítala většina českých politiků, kritizoval ho naopak prezident Miloš Zeman, který prý Pelikána přímo žádal o Nikulinovo vydání do Ruska. Ministr uvedl, že žádost USA byla důvodnější – přišla dříve a kvůli vážnějším trestným činům. Zatímco Američané o jeho zadržení usilovali už dříve, Rusové se ozvali až v okamžiku zadržení.

Advokát Martin Sadílek, který Jevgenije Nikulina zastupoval, řekl, že postup Pelikána je na hraně zákona. Podle Sadílka totiž vydání brání řízení o právu na humanitární azyl, kvůli jehož zamítnutí Sadílek nedávno podal kasační stížnost. Podle Sadílka měl Pelikán povinnost na rozhodnutí o stížnosti počkat, podle městského soudu a ministra nikoliv.

Prakticky ihned po vydání byl Nikulin postaven před americký soud, kde zopakoval, že je nevinen.