Ruský hacker Jevgenij Nikulin.

Ruský hacker Jevgenij Nikulin. Zdroj: twitter

Jsme Západ, nebo Východ? Causa ruského hackera ukáže

Po zvolení výrazně proruského a proputinovského prezidenta Miloše Zemana je nejisté, kam bude naše země v příštích letech směřovat. Zda zůstane v listopadu 1989 vybojovaná orientace na Západ, nebo zda Zeman a jeho prokremelská klika otočí kormidlo naší země směrem k Moskvě. Hodně o tom vypoví řešení, které úřady zvolí v případě ruského hackera.

Česká republika má výbornou šanci, jak prokázat, že jsme součástí Západu. V tuzemské vazbě sedí ruský hacker Jevgenij Nikulin. Jeho historie je prostá: byl zadržen v Praze na základě žádosti Američanů. Ti ho podezírají z kyberkriminality. V Americe, kde na něj vydali zatykač, je obviněn z útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Útoky se měly odehrát v letech 2012–2013.

Kdo ho dostane?

Když Nikulina v roce 2016 čeští policisté zadrželi, požádaly Spojené státy o jeho vydání. Ve stejný den však o hackerovo vydání požádalo Rusko. Zatykač na něj však sepisovali až poté, co byl Nikulin v Praze zatčen. To ukazuje na nestandardní postup a napovídá to, že Rusové za každou cenu chtějí zabránit jeho vydání do USA.

V Rusku je obviněn také z kyberkriminality, ale z v podstatě banální krádeže tří a půl tisíce dolarů přes webový platební systém. O hackera tedy požádaly obě země, obě ve stejný den a české soudy již rozhodly, že jeho vydání je přípustné. Jak do USA, tak do Ruska. Rozhodne ministr spravedlnosti.

Spojenci, nebo hrozba?

Když byli Nikulina vyslechnout agenti FBI, tak po něm – podle jeho tvrzení – chtěli, aby se přiznal ke kybernetickému útoku na emailové schránky Demokratické strany. Takže USA mají informace o tom, že hacker nejel jen v hacku sociálních sítí, ale že je jedním z mnoha kyberútočníků, kteří ovlivňovali americké volby.

Causu pokusů o jejich narušení kybernetickými útoky už FBI ostatně vyšetřuje. Rusko naopak viní hackera z banální krádeže. A Česká republika má na vybranou: buď vyhoví svým spojencům, nebo vyhoví zemi, která je pro Českou republiku v současnosti největším ohrožením.

Nejdřív Fajád...

Stran vydávání do USA máme vůči svým spojencům už jeden hříšek. Když žádali o vydání libanonského obchodníka se zbraněmi Fajáda, Česká republika jim nevyhověla, přestože jej Američané podezírali z vážných zločinů. Fajádův advokát totiž zorganizoval pětičlennou českou výpravu do Libanonu, kde byli naši krajané jistě zcela náhodně a nečekaně uneseni, aby následně byli vyměněni za Američany hledaného Libanonce.

Takže už jednou jsme vůči našim spojencům zásadně selhali. A nyní máme druhý pokus. Buď vyjdeme vstříc Putinovi a pošleme hackera domů do bezpečí (neboť jeho ruské obvinění je s velkou pravděpodobností jen zástěrka), nebo dáme přednost našim spojencům.

Ruský tlak z Hradu

Ruský tlak vyvíjí i nejmocnější prokremelská síla v naší zemi – Hrad. „Je pravda, že tento rok proběhly dvě schůzky (s Milošem Zemanem), kdy mě prezident žádal, abych nevydal ruského občana do USA, ale do Ruska,“ řekl Aktuálně.cz ministr spravedlnosti v demisi Pelikán. Kromě prezidenta pak přišel na ministra tlačit i prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Prostě Putin všemi silami usiluje o to, aby hackera Američané nedostali. A tak se z té causy stává test, zda už se Zemanovi podařilo naši zemi otočit směrem k Moskvě, nebo zda jsme ještě pořád plnocennou součástí Západu a plnohodnotným členem NATO. Jediné síly, která nás chrání před ruskou hrozbou. Jestli v téhle válce o hackera zvítězí Putin, potažmo Zeman nad USA, je tahle země už vážně v háji.