Video placeholde

Televizní válka: „Nenormální,“ brání ČT její šéf před útoky Zemana a Soukupa

Českou televizi podrobili v poslední době ostré kritice prezident Miloš Zeman (73) či mediální magnát Jaromír Soukup (49), kteří by svorně nejraději zrušili koncesionářské poplatky. Co na jejich útoky říká generální ředitel ČT Petr Dvořák (53)? Jak vnímá demonstrace na podporu televize? Na to odpověděl šéf ČT v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Dvořák se pozastavil i nad tím, že Soukup nepřišel do duelu s ním a dodal, že televize Barrandov podle něj funguje „zcela proti liteře zákona“.

Miloš Zeman v minulosti opakovaně navrhoval zrušení koncesionářských poplatků, naposledy se do ČT navezl při své inauguraci. Jak tyto útoky z jeho strany vnímáte?

Rétorika pana prezidenta je v tomto ohledu neustále stejná. Nemění se. Trochu mě překvapilo, že pro ni používá takové slavnostní okamžiky, jako je zrovna inaugurační projev. To není normální věc ani u nás, ani ve světě.

V inaugurační řeči Zeman tvrdil, že vaše zpravodajství bylo v minulosti výrazně ovlivněno „příchylností k TOP 09“ a doufá prý, že se napříště ČT stane poněkud vyváženější.

ČT není příchylná vůbec k žádné straně, máme na to řadu analýz. A tenhle argument nemá opodstatnění. Navíc vychází ze studie, kterou pan prezident v projevu citoval a která je udělaná tak nešťastně a tak manipulativně, že i její zadavatel - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání - ji nepoužil pro účel, pro který si ji zadal.

Vychází z toho, že měří dobu promluv jednotlivých politiků a z toho usuzuje, nakolik jsme vůči jednotlivým politikům vyvážení. Uvedu příklad, jak to funguje. Pokud Petr Fiala (ODS) a Andrej Babiš (ANO) řeknou oba dva stejnou větu, ale Petr Fiala ji řekne pomalým, dlouhým hlasem, zatímco Andrej Babiš ji řekne velmi rychle, tak potom bychom byli na základě této analýzy nevyvážení vůči Andreji Babišovi, protože jsme mu dali méně prostoru k vyjádření. Což je úplný nesmysl.

Celý rozhovor s ředitelem ČT Petrem Dvořákem najdete ZDE >>>