Video placeholde

Ďábelský scénář Babišovy vlády: Bez důvěry by mohla vládnout i po příštích volbách. Jak je to možné?

Vzhledem ke konstrukci české ústavy, která nijak konkrétně neomezuje dobu, po níž může vládnout vláda bez důvěry Poslanecké sněmovny, se nabízí úvaha, zda by takový kabinet mohl přežít celé funkční období Poslanecké sněmovny. A opět se dočkáme na tuto otázku hodně překvapivé odpovědi: ano, a možná dokonce i déle!

Celé funkční období…

Pokud by prezident po celé funkční období nejmenoval nového premiéra a novou vládu, může vláda bez důvěry opravdu vládnout neomezeně dlouho. Jedinou překážkou by potom v tomto případě mohlo být rozhodnutí ústavního soudu, který by prodlužování stavu mohl označit za odporující ústavě.

Pokud by ale nikdo návrh k ústavnímu soudu nepodal, nebo by soud protiústavnost ve svém rozhodnutí neshledal, otevřela by se vládě bez důvěry cesta k vládnutí po celé funkční období Poslanecké sněmovny.

…anebo vláda „navěky“

Teoreticky by ale tento stav mohl trvat i déle. Zatímco Poslanecká sněmovna má omezenou délku funkčního období a nejdéle může fungovat přesně čtyři roky, pro vládu (i tu v demisi a bez důvěry) takové časové omezení v ústavě neexistuje. Vláda sice musí po nových sněmovních volbách a po ustavení nové Poslanecké sněmovny podat povinně demisi, ale co by v takovém případě dělala vláda, která už v okamžiku voleb v demisi je? Nedělala by samozřejmě nic, protože „demisi z demise“ už podat nejde. Ostatně to neudělala ani jediná vláda v demisi, která fungovala přes sněmovní volby, tedy Rusnokova vláda.

Ani nové volby by tak v ad absurdum případě prezidenta nedonutily jmenovat nového premiéra a novou vládu. V extrémním případě si proto můžeme představit případ, kdy by vláda bez důvěry vládla i delší dobu po nových sněmovních volbách.