Dvanáctiletá Thea z Norska upozorňuje na problematiku uzavírání sňatků s nezletilými.

Dvanáctiletá Thea z Norska upozorňuje na problematiku uzavírání sňatků s nezletilými. Zdroj: youtube.com

Dvanáctiletá dívka z Norska pobouřila svět. Měla se vdát za sedmatřicetiletého muže

Když dvanáctiletá Thea z Norska napsala na svůj blog, že se bude vdávat za sedmatřicetiletého muže, svět se začal bouřit. Lidé, kteří se o chystané svatbě dozvěděli, začali protestovat. Snažili se mu zabránit, volali policii. Dívka přitom pouze upozorňovala na problematiku týkající se uzavírání sňatků s nezletilými. 

"Zanedlouho už nebudu muset chodit do školy, vdám se a budu mít manžela, který se o mě postará"," napsala dvanáctiletá Thea na svůj blog. Reakce lidí na sebe nenechaly dlouho čekat. Prozradila totiž, že se jejím právoplatným manželem stane 37letý Grei. Začala zveřejňovat fotografie z předsvatebních příprav, provokovala. Snažila se vyvolat negativní ohlasy. A to se jí podařilo. 

Čtenáři, kteří její blog sledovali, volali dokonce policii. Pobouřil je fakt, že Thea je ještě dítě a není zralá na to, aby měla vlastní. Ve skutečnosti byla Theina svatba pouhou součástí projektu Plan International. Charitativní kampaně. Falešná svatba se uskutečnila přímo v kostele, kde došlo k nečekanému zvratu. Thea od oltáře odešla. V zemi tak byla rázem spuštěna petice proti uzavírání dětských sňatků. 

Podle údajů charitativní organizace bylo zhruba 142 miliónů dívek donuceno k sňatku před tím, než dosáhly 18 let. Dochází údajně až k 39 tisícům dětských svateb denně. Dokonce i některé čtenářky Theina blogu patří k těmto dívkám - jedenáctiletá Ranya z Bangladéše a patnáctiletá Latifa z Tanzanie. Informace zveřejnil server Novinky.cz. 

Organizace doufá, že na danou problematiku upozornila dostatečně a nebude k nim dále docházet.