Video placeholde
Suchoj Su-25
Suchoj Su-25
Válka na Ukrajině: Jiná sestřelená stíhačka ve městě Volnovacha (4.3.2022)
Těžká technika na Ukrajině.
Stíhačka, kterou si  sestřelili samotní Rusové
7
Fotogalerie

Jaké je katapultovat se z havarující stíhačky? Máme první video

Na sociální sítě se dostalo dost možná první POV video pilota, který se musí katapultovat z kokpitu stíhačky. Jak asi tušíte, je to video z války na Ukrajině, je to dramatická podívaná… A jako obvykle, nic není tak, jak se to na první pohled může zdát. 

Válka na Ukrajině nabízí mnohá prvenství. Ostatně je to poprvé, co spolu bojují moderní armády jedenadvacátého století, takže je to například i poprvé, co máme ve třetím tisíciletí letecké eso – tedy pilota se zaznamenanými pěti zářezy na pažbě. Taky je to poprvé, kdy můžeme sledovat válku na TikToku téměř online. Což znamená, že je to taky poprvé, kdy se ruská vláda rozhodla připojit k dlouhé a hrdé národní ruské tradici a začala se zněmožňovat bizarními videi na internetu. 

Dalším podivným prvenstvím je první, na video zaznamenané katapultování pilota z kokpitu stíhačky. A je to v podstatě stejné jako každý jiný audiovizuální záznam z války na Ukrajině. Je to na internetu a nikdo si vlastně není jistý původem, pravostí nebo nedej bože kontextem. 

Video, které se během neděle objevilo na Twitteru, ukazuje ruského pilota v kokpitu stíhačky Suchoj Su-25, jak se pár sekund pokouší narovnat letoun do správného směru a pak se nechá katapultovat z kabiny. Což se mu podaří, padák se rozbalí, vidíme stíhačku havarovat k lesu a pilot se během několika sekund snese doprostřed pole, kde se pak dobrou minutu roztřeseně poflakuje. 

Bacha na dráty

A teď! Původně se video na sociálních sítích objevilo s tím, že byl Suchoj sestřelen ukrajinskou raketou země-vzduch, ale to se začalo poměrně rychle rozporovat. Poukazovalo se totiž na to, že panel stíhačky neupozorňoval na žádné ohrožení, a půjde tedy nejspíš o závadu na letadle. Což… nezní nepravděpodobně, ostatně jen minulý týden spadla dvě ruská letadla na ruské obydlené baráky.

Pak se ale objevila nejpravděpodobnější verze. A tou je kolize s elektrickým vedením. Nízko letící letoun vzal elektrické dráty a šel k zemi. Tahle teorie vychází z analýzy záběrů okolí a z nich také vychází datum havárie. Jde o pád stíhačky ze 17. června tohoto roku. Odehrála se v Bělgorodské oblasti na hranicích mezi Ruskem a Ukrajinou, a tedy podle všeho poměrně daleko od bojů – proto taky pilot postává uprostřed louky a vykecává se do vysílačky, jako by se nechumelilo. 

Jde v podstatě nejspíš o další drahý stroj, který ruská armáda ztratila bez jakéhokoli dobrého důvodu. Nicméně je nutné podotknout, že pilot se dostal ven velice hladce. Neztratil po srážce s dráty hlavu, srovnal letadlo do správné polohy a katapultoval se. 

Suchoj měl tedy nejspíš instalován takzvaný nula-nula katapult. To jsou katapulty sloužící i při nulové rychlosti a nulové výšce. Totiž, kdysi jste museli mít určitou výšku a rychlost, abyste se mohli nechat vystřelit z kabiny, jinak vám hrozilo, že se rozmáznete o zem. Katapulty nula-nula vás pomocí malých raket vystřelí do absurdní výšky a speciálně naprojektovaný padák se rozbalí velice rychle, abyste dopadli v… inu, relativním bezpečí. Ale je to podle lidí, co si tím prošli, slušná jízda. 

Vypadá to, že ruský pilot na videu měl kliku. Ačkoli tedy nevíme, co dělají Rusáci s piloty, kteří přijdou o stíhačku proto, že škrábnou dráty elektrického vedení.