Video placeholde

Policie zveřejnila video ze zatýkání a eskorty pražského střelce. Podívejte se na akční záběry z vrtulníku

Policisté v úterý odpoledne zadrželi v Palackého ulici v centru Prahy muže podezřelého z tragické střelby na úřadu práce v Bělehradské ulici. Na twitteru o tom informovala pražská policie. Její mluvčí Eva Kropáčová uvedla, že zadrženým je muž, po kterém policisté pátrali v souvislosti s poleptáním ženy neznámou látkou. Mluvčí to řekla v České televizi. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) napomohl k dopadení městský kamerový systém. Postřelená úřednice v nemocnici vážným zraněním podlehla.

"Pražští kriminalisté muže vypátrali v centru metropole a zadrželi za pomoci donucovacích prostředků. Muž je podezřelý z trestného činu vražda," uvedli policisté kolem 15:10. "Pachatel byl právě dopaden ve Vodičkově ulici i díky využití městského kamerového systému," doplnil pražský primátor na twitteru. Podle policie byl muž zadržen v Palackého ulici, odkud byl převezen na služebnu. Ze záběrů je zřejmé, že policisté muže dopadli v Palackého ulici poblíž křižovatky s frekventovanou Vodičkovou ulicí.

Už krátce po střelbě pracovali kriminalisté s verzí, že útočníkem by mohl být hledaný Jiří Dvořák, po kterém policie pátrala kvůli poleptání ženy kyselinou ve středních Čechách. Odpoledne policejní mluvčí potvrdila, že zadržený je skutečně mužem, po kterém policisté pátrali i v souvislosti s tímto trestným činem.

Web Echo24 uvedl, že muž v pátek odpoledne polil kyselinou svou bývalou kolegyni na parkovišti před budovou Aera Vodochody v Odoleně Vodě. Podle serveru je pravděpodobné, že si muž vyřizoval účty v souvislosti se ztrátou zaměstnání ve firmě. Podle informací ČTK může jít o bývalého pracovníka Aera, který na společnost podal trestní oznámení, avšak trestná činnost se neprokázala. Soud mu později uložil, aby na internetu zveřejněné informace stáhl. Dosud je dohledatelný text, ve kterém popisuje neprokázané činy a tvrdí, že mu úřad práce dluží peníze. "Úřednice na ÚP provokuje a snaží se vyvolat střet, kde já budu dohnán k nekorektnímu jednání a budu obviněn z ublížení na zdraví," uvádí text, pod kterým je podepsaný Jiří Dvořák.

Muž je podezřelý ze dvou trestných činů. Při pátrání po něm policisté vstupovali do bytu v pražské Libni. Muž měl na dveřích nainstalovaný nástražný střelný systém a při vstupu si jeden ze zasahujících policistů poranil sluch.

Střelci se po útoku na úřadu práce podařilo z budovy odejít. Pachatele hledaly stovky policistů. Do akce byl nasazený vrtulník. Celou budovu úřadu zkontrolovali policisté z Útvaru rychlého nasazení.

Pražský magistrát nechal po útoku uzavřít všechny své budovy. Po dopadení podezřelého byl jejich provoz obnoven.

Mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková ČTK potvrdila, že postřelenou ženou byla zaměstnankyně kontaktního pracoviště úřadu práce pro Prahu 2 a 3. "Na místě je zaměstnancům k dispozici psychologická pomoc," dodala. Úřad práce v Bělehradské ulici bude do pátku uzavřený. Všichni pracovníci úřadu podle mluvčí pražské policie Evy Kropáčové převezeni na policii a budou vyslechnuti.

"Asi 50letá žena utrpěla velmi vážná poranění. Záchranáři zajistili dýchací cesty, pokračovali v kardiopulmonální resuscitaci, kterou prováděli i laici na místě před naším příjezdem. Nakonec se funkci srdce podařilo obnovit," uvedla pražská záchranná služba po zásahu. Ženu odvezli do vinohradské nemocnice. Po 14:00 policie uvedla, že žena zraněním podlehla.

Krátce před 23:00 policisté oznámili, že našli osobní auto patřící muži podezřelému z vraždy. Vůz chtějí prohlédnout pyrotechnici, byla proto uzavřena Neklanova ulice na Vyšehradě. Mluvčí pražské policie Kropáčová ČTK po 23:30 řekla, že s prohlídkou vozu experti čekají na zlepšení počasí. Prahu totiž v danou dobu zasáhla bouřka se silným deštěm.

Útoky nespokojených lidí na úředníky nejsou výjimečné. V minulých letech napadl jeden z uchazečů o zaměstnání pracovnici kutnohorského úřadu práce. Způsobil jí zranění, která si vyžádala desetidenní pracovní neschopnost. Policie řešila i incident na radnici v Neratovicích na Mělnicku, kde jeden z klientů ohrožoval úřednici injekční stříkačkou a tvrdil, že ji nakazí žloutenkou. Potom se popral s policisty. V březnu 2018 zase jeden z klientů napadl pracovnici správy sociálního zabezpečení v Rakovníku. Prudce ji udeřil do hlavy a nadával jí.

V minulosti také jeden z klientů napadl pracovnici registru vozidel v budově říčanské radnice a poté i přivolaného strážníka. Žena utrpěla lehké zranění. Na fungování registru si tehdy řada lidí stěžovala, mezi čekajícími panovala nervozita. V Sedlčanech na Příbramsku zase propuštěný vězeň vyhrožoval úřednicím na radnici zabitím a politím kyselinou. Vzal také do ruky židli a naznačoval, že ji po nich hodí, a dopustil se dalších výtržností.