Vystoupení Alexandrovců v Moskvě v roce 1965.

Vystoupení Alexandrovců v Moskvě v roce 1965. Zdroj: YouTube.com

Takhle tančili slavní Alexandrovci pod širým moskevským nebem v roce 1965

V prosinci tomu bude pět let od tragické nehody letounu Tu-154 u Soči, na jehož palubě bylo také 64 členů ruského souboru Alexandrovci. Ani tato rána ale věhlasný soubor, který před dvěma lety oslavil 90. výročí svého působení, nezlomila.

Poprvé soubor vystoupil 12. řijna 1928 v Ústředním domě Rudé armády v Moskvě. Jmenoval se tehdy Soubor rudoarmějské písně a tvořilo ho dvanáct mužů - osm zpěváků, dva tanečníci, harmonikář a recitátor.

Úspěšné umělecké těleso založil Alexandr Alexandrov, známý skladatel, dirigent a také autor sovětské i ruské státní hymny, a vedl ho až do své smrti v roce 1946.  Teprve po té, na jeho počest, se soubor přejmenoval na Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova.

Alexandrovci toho za své téměř stoleté působení přečkali mnoho. Války, rozkvět a následný rozpad SSSR i tragédii u Soči, při které se 25. prosince 2016 letoun Tu-154 s velkou částí souboru za nevyjasněných okolností zřítil do Černého moře.

Ani tato rána však soubor nezastavila. Naopak již v lednu 2017 se na uvolněná místa po zahynulých členech v konkurzu přihlásilo více než 2 tisíce uchazečů. Již v polovině února Alexandrovci zpívali v armádním divadle v ruské metropoli a v květnu vystoupili i ve Zlíně.

A právě v Česku se Alexandrovci těší veliké oblibě. Lístky na jejich koncerty bývají okamžitě vyprodané, a tak se sem soubor vrací velmi často. Naposledy v České republice odstartovali turné v květnu 2019. Nejprve navštívili Ostravu, následovalo Brno, Liberec, Plzeň, České Budějovice, Pardubice a Olomouc.

Koncerty ale provázejí také protesty protiruských aktivistů. Například skupina Kaputin! oslovovala v roce 2018 návštěvníky pražského koncertu s tím, že Alexandrovci nejsou zábava, ale propaganda. 

Podívejte se na krásnou historickou nahrávku z vystoupení pod širým moskevským nebem v roce 1965.