Matka francouzského nahocení: Christiane v mládí založila první rezort pro naháče, nudistkou byla i ve sto letech

Matka francouzského nahocení: Christiane v mládí založila první rezort pro naháče, nudistkou byla i ve sto letech Zdroj: archiv

Za druhé světové války založili tajnou organizaci pro nudisty, v 50. letech to vzali dál a víc oficiálně a zrodila se Francouzská federace nudistů.
Nudismu se věnovala ještě po svých 100. narozeninách, i když později už tvrdila, že z hnutí vyprchalo, to kvůli čemu jí zaujalo ve 30. letech.
Christiane Lecocq se setkala s velkým úspěchem, když mezi válkami začala s manželem propagovat nahocení ve Francii.
Christiane vytvořila vůbec první rekreační středisko pro nudisty na světě Montalivet.
Christiane Lecocq se setkala s velkým úspěchem, když mezi válkami začala s manželem propagovat nahocení ve Francii.
35
Fotogalerie

Matka francouzského nahocení: Christiane v mládí založila první rezort pro naháče, nudistkou byla i ve sto letech

Nudismus se v moderní podobě zrodil v Německu už na konci 19. století. První světová válka mu ale uštědřila pořádnou ránu. Lidé ale viditelně toužili po svobodě, a tak se Christiane Lecocq setkala s velkým úspěchem, když mezi válkami začala s manželem propagovat nahocení ve Francii. Založila pak i federaci nudistů, první nahaté letovisko i nudistický časopis. A myšlenku svobody těla propagovala i po svých 100. narozeninách!

Christiane začala nudismus praktikovat ve svých 21 letech v roce 1932 víceméně náhodou. Přidala se do sportovního klubu ve francouzském Lille a až pak zjistila, ža tam jsou všichni...no, nazí. Zde potkala i svého manžela Alberta, se kterým se stali náruživými naháči. A to přestože vyrostli v době, kdy ženy sotva začaly ukazovat kotníky.

Za druhé světové války založili tajnou organizaci pro nudisty, v 50. letech to vzali dál a víc oficiálně a zrodila se Francouzská federace nudistů. Christiane stála i u založená Mezinárodní federace nudistů či prvního časopisu pro naháče Život na slunci. Navíc vytvořila vůbec první rekreační středisko pro nudisty na světě Montalivet.

Nudismu se věnovala ještě po svých 100. narozeninách, i když později už tvrdila, že z hnutí vyprchalo, to kvůli čemu jí zaujalo ve 30. letech. Zemřela ve 103 letech. Francie měla v oblasti naturismu i další důležité osobnosti včetně Kiennéa de Mongeota, který nudismus propagoval ještě dávno před Christiane.