Kokin (ilustrační snímek)

Kokin (ilustrační snímek) Zdroj: Profimedia

Hledali mikroplasty, našli kokain. Vědce překvapily výsledky vlastního výzkumu vody a vodních živočichů

Výzkumníci z prestižní londýnské univerzity King’s College společně s kolegy ze Suffolkské univerzity testovali vodu a vodní živočichy, přičemž se zaměřovali nejen na chemické složení, ale především na výskyt mikroplastů. Výsledky přinesly řadu překvapení.

Výzkumná zpráva kolegů z obou univerzit uvádí, že v tělech některých sladkovodních krevet objevili zvýšené množství kokainu. Sami výzkumníci označili svá zjištění za překvapivá. Kokain se navíc objevil ve všech vzorcích, jež odborníci podrobili zkoumání.

„Zatím není jasné, zda je přítomnost kokainu v tělech zvířat pouhou lokální záležitosti Suffolku, nebo jde o jev rozšířený ve vícero oblastech,“ řekl BBC profesor Nic Bury ze Suffolkské univerzity. „Bude potřeba dalších výzkumů,“ doplňuje vědec.

Mikroplasty i pesticidy

Výsledky výzkumu byly publikovány v časopise Environment International. Přítomnost kokainu byla prokázána ve všech exemplářích blešivce obecného, který žije v tekoucích říčních vodách a který se řadí do kmene členovců. Přestože na zdraví těchto jedinců má přítomnost kokainu jen malý či žádný vliv, profesor Bury upozorňuje, že přítomnost drogy v těle zvířat spíše nastavuje zrcadlo britské společnosti. Spotřeba této drogy se totiž ve Spojeném království zvyšuje. Bury také upozorňuje, že přítomnost kokainu by očekával spíše v aglomeracích jako je Londýn, nikoliv v prostředí čisté přírody, odkud vzorky pocházely.

Výzkum však ukázal i další problém: v řekách se ve zvýšeném množství objevují pesticidy, které jsou v Británii zakázané. I zde je tedy nutné se dále zabývat tím, odkud tento zdroj znečištění pochází. Výsledky ukazují také přítomnost mikroplastů, kterými se vědci původně chtěli zabývat především.