Ženy mají podle vědců vyrazit dvakrát do týdne na dámskou jízdu

Ženy mají podle vědců vyrazit dvakrát do týdne na dámskou jízdu Zdroj: pixabay.com

Ženy by měly dvakrát týdně vyrazit na dámskou jízdu. Je to dobré pro zdraví, tvrdí vědci

Muži mohou být klidní, tohle doporučení platí pro obě pohlaví. Zbývající tři dny z týdne pak můžete strávit spolu ve všeobjímající pohodě. Vymanit se ze stereotypu „práce/škola, domácnost, televizní seriál, omdlení do postele“ může být občas náročné. Pravidelné setkávání s nejbližšími přáteli a rodinou má ale spoustu benefitů. Budete se cítit lépe na těle i duchu.

Profesor evoluční psychologie na univerzitě v Oxfordu Dr. Robin Dunbar zkoumal vliv sociálních interakcí na lidskou psychiku i zdravotní kondici. Dospěl k nepříliš překvapivým, ale i skutečně zajímavým zjištěním: „Velká a dobře integrovaná sociální síť má významný vliv na fyzické i emocionální zdraví. Lidé s většími a/nebo integrovanějšími sítěmi trpí méně nemocemi, mají silnější imunitní systém, rychleji se zotavují po operaci a je méně pravděpodobné, že zemřou. A dokonce je méně pravděpodobná i smrt jejich potomků.“

Podle Dr. Dunbara je ideální setkávat se s maximálně čtyřmi nejlepšími přáteli dvakrát týdně a mít při tom na paměti, že smích je nejlepší lék. Nejlépe pak vtipy podle studie fungují v menších skupinkách, jakmile má skupina více než pět členů, vtipkovat jde hůře a endorfiny se tak nevyplavují v potřebném množství. Studie nabízí i seznam ideálních činností: pití piva/vína, klábosení a pomlouvání konkurentek.

Matky restartují méně často

Vědci nicméně konstatovali, že pouze dvě z pěti dívek a žen skutečně alespoň jednou týdně tráví čas se svými kamarádkami. Nejméně často vyrážely svou mysl restartovat ty, které se staraly o rodinu.

Toto ovšem není první studie, jejíž výsledky více než naznačují, že je dobré se pravidelně setkávat s přáteli. Vědci z Kalifornské univerzity v Los Angeles zjistili, že ženy mají speciální biologický mechanismus zvládání stresu. Za základě způsobu chování známého jako Tend and befriend (ve volném překladu Vzájemná podpora a pomoc) reagují na stresující podmínky tím, že se kvůli většímu bezpečí a ochran obracejí na skupinu. Když jsou ženy vystresované nebo je přepadají úzkosti, nejpřirozenější pomocí je obrátit se na bandu kamarádek. Leckdy stačí i jediná.

Pokud se zrovna s přáteli nemůžete setkat osobně, je alternativou telefon nebo chat. Oxfordská studie ale prokázala, že potkávání v reálném světě vytváří mnohem účinnější a silnější zkušenost sdílení a spojení, než vzájemné bombardování se písmeny.

Synchronizované zvedání půllitrů

Pro muže je typičtější stresovou reakcí útok nebo útěk. Za rozdílnými reakcemi nejspíše stojí hormon oxytocin i reakce vypěstované již za úsvitu lidských dějin. „Oxytocin plní svou úlohu při porodu, ale je také vylučován jak muži, tak ženami, jako reakce na stresové hormony,“ uvádí vědec Shelley E. Taylor z Kalifornské univerzity.

Studie Dr. Dunbara poukazuje i na to, že pravidelné vypadnutí z domu a pokec s přáteli jsou dobré i pro muže. Ti preferují týmové sporty, včetně synchronizovaného zvedání půllitrů v hospodě. I muži, kteří udržují sociální kontakty se skupinou přátel, jsou zdravější, zotavují se rychleji a navíc jsou velkorysejší.