Americká raketa Crew Dragon by měla od příštího roku testovat lety s lidskou posádkou.

Americká raketa Crew Dragon by měla od příštího roku testovat lety s lidskou posádkou. Zdroj: SpaceX

Raketa Elona Muska bude připravena na let lidí do vesmíru v dubnu 2019, potvrdila NASA

Americká Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) spolupracuje na projektu budoucích letů do vesmíru s lidskou posádkou i se společností SpaceX výstředního amerického miliardáře Elona Maska. A jak v minulých dnech oznámila, testy rakety Crew Dragon s lidskou posádkou by se měly uskutečnit už v dubnu příštího roku. Informoval o tom odborný web Futurism.  

V roce 2014 zaplatila NASA zaplatila společnosti Elona Muska SpaceX 2,6 miliardy dolarů za vývoj rakety, která by dokázala vynést americké astronauty na oběžnou dráhu. Stejný obchod uzavřela i s firmou Boeing, která však za své služby chtěla 4,2 miliardy dolarů.

Od té doby jsou oba projekty prodlužovány kvůli různým technickým problémům. S tím by ale měl být konec. SpaceX totiž oznámila definitivní datum, kdy hodlá vyslat astronauty do vesmíru.

Ve čtvrtek NASA potvrdila, že raketa Crew Dragon společnosti SpaceX bude připravena pro test bez posádky v říjnu 2018 a na test s posádkou v dubnu 2019. Raketa společnosti Boeing nazvaná CST-100 Starliner bude připravena na test bez posádky na přelomu roku 2018 a 2019 a na test s posádkou v půlce příštího roku. Vesmírné závody tak pokračují.

Nyní používá NASA pro dopravu astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) ruské rakety Sojuz. Smlouva ale vyprší v říjnu 2019 a zatím není známo, jak budou Američané dopravovat své astronauty na ISS po tomto termínu.