Ilustrační snímek - repro z animovaného filmu DentiST.

Ilustrační snímek - repro z animovaného filmu DentiST. Zdroj: Youtube / Martin Aaron Hořínek

Konec zubních výplní? Vědci chtějí nahradit plomby lékem na Alzheimerovu chorobu

Tým z King’s College v Londýně věří, že jejich nejnovější výzkum navždy změní naše návštěvy u zubaře. Dle závěrů publikovaných v časopise Scientific Reports je lék používaný na Alzheimerovu chorobu schopen stimulovat kmenové buňky v zubu tak, že větší díry v zubu se samy zacelí. To by umožnilo skutečné uzdravení poškozených zubů a nemuselo by docházet ani k bolestnému vytrhávání.

V současnosti po odstranění kazu dochází často k odhalení dřeňové dutiny, která je náchylná k infekcím. Z toho důvodu se používají plomby, které vzniklou díru zaplní a ochrání tak vnitřek zubu. Často se ale stává, že lékař musí plombu i několikrát vyměnit a ani to navíc neochrání zub před případným kazem dokonale. Bohužel tak stejně může dojít na odstranění celého zubu. Plomba se navíc nikdy nerozloží a zub tím pádem nemá šanci se plně uzdravit.

Průřez zubemPrůřez zubem|Archív

Nový přístup vědců z King’s College ale plánuje využít schopnosti přirozené regenerace zubů. Lék Tideglusib, který se používá primárně pro léčbu pacientů s Alzheimerovou nemocí, v klinických testech úspěšně podnítil dřeňovou dutinu k rychlejší produkci dentinu. Při aplikaci léku společně s kolagenem do díry po kazu je tak "dočasná plomba" ze zubu postupně vytlačována novou, zdravou tkání.

"Ta jednoduchost dělá z naší metody ideální produkt pro přirozenou léčbu velkých zubních kazů. Ochraňuje dřeňovou dutinu a obnovuje dentin. Navíc je tento lék (Tideglusib) již schválený a je tu tak možnost dostat tuhle léčbu na kliniky opravdu rychle," uvedl pro medicalexpress.com profesor King’s College, Paul Sharp.