Čingischán

Čingischán Zdroj: Profimedia.cz

Globální oteplení pomohlo Čingischánovi dobýt svět

O tom, že za mnoha válkami a pády starých civilizací stojí klimatické změny, uvažují vědci již delší dobu. Nyní přišli s myšlenkou, že ke středověké expanzi Mongolů v době Čingischána přispělo globální oteplení ve 13. století.

Výzkumníci na tuto myšlenku přišli, když analyzovali šíři letokruhů starých stromů ve Střední Asii. Na základě toho pak dospěli k závěru, že na počátku vzestupu říše Mongolů se – do té doby studené a suché – středoasijské klima stávalo mírnější a vlhčí. Výsledky své práce zveřejnili v americkém odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

„Přechod z mimořádného sucha k bohaté vlhkosti právě na začátku vzestupu mongolské říše silně naznačuje, že klima sehrálo určitou roli,“ vysvětlila podle AFP členka výzkumného týmu Amy Hesslová. Tráva ve stepích pravděpodobně začala díky příznivějšímu počasí vydatněji růst, což bojovným kočovníkům umožnilo získat dostatečné krmení pro obrovská stáda válečných koní a dalších zvířat potřebných pro dobývání rozsáhlé říše.

„Podnebí jistě nebylo jediným faktorem, ale vytvořilo ideální podmínky pro to, aby z chaosu povstal charismatický vůdce, vybudoval armádu a soustředil ve svých rukou moc,“ dodala specialistka, podle níž je to poprvé, co byla vysledována vazba mezi změnou klimatu a rozmachem mongolské říše.

To sice není tak úplně pravda, historikové a klimatologové už delší dobu mají teorii, že za výpady bojovných kočovníků ze Střední Asie směrem na západ do Evropy mohly klimatické změny, ale většinou se domnívali, že Huny nebo Mongoly spíše vyhnalo sucho a neúroda. Čili že jejich tažení byla vynucena nedostatkem, a nikoliv naopak nadbytkem zdrojů.

Klimatické změny ovlivňovaly historii od pradávna, většinou však největší katastrofy přicházely v chladnějších dobách. Tehdy padaly civilizace i říše. První v tomto ohledu nám známé ochlazení nastalo zhruba roku 1200 před Kristem, do Egypta tehdy vpadly „mořské národy“, zhroutila se říše Chetitů i mínójská kultura.

Naopak v době římské bylo tepleji než dnes, a to až do konce 2. století po Kristu. V té době se ochladilo, Hunové a další barbaři způsobili zkázu říše. Germáni tehdy překročili zamrzlý Rýn a začalo stěhování národů provázené válkami. V 8. a 9. století, kdy se oteplilo a bylo tepleji než dnes, se začaly konstituovat moderní evropské národy.

Další velké ochlazení, takzvaná malá doba ledová, pak přišlo v 17. století. Tehdy kromě neúrody a chladu Evropu vyklidňovala i třicetiletá válka, jeden z nejstrašnějších konfliktů v historii vůbec.